top of page

Smart Nation Curaçao heeft een Smart City Willemstad?

Smart Nation Curaçao heeft een Smart City Willemstad?

DRAFT 2.0

28 december 2021

In 2016 riep de minister van toen dat Curaçao een Smart Nation moest worden, een digitale hub voor wereld. Er kwam ook een Smart Nation Platform. Enkele jaren later kwam ook vanuit de overheid en groep het concept Smart City. De volgende was Digital nomads; een regeling om deze doelgroep naar het eiland te trekken. (Er is veel meer geweest: Blue, Orange, Doughnut.)

Eind december 2021 tekenen stakeholders “Pact Punda” om gezamenlijk de stad weer op peil te brengen. Dan presenteert het APC pensioenfonds “Plan Plaza Hotel”. Het gaat om hoe het gebied waar het hotel staat te herontwikkelen. Een paar dagen later ligt het masterplan voor het Sint Elisabeth District; hoe het oude ziekenhuis een nieuwe bestemming te geven (Masterplan voor Sehos, 2021).

Het blijft een lappendeken van plannen en de enige toetst lijkt te zijn, toerisme. Wij bezegel ons eigen lot als als mono-economie, gebaseerd op toerisme. Wij maken eigenlijk ook geen keuze in wat voor soort toerisme wij willen, volgens mij. En wij hebben al gezien gedurende de pandemie hoe kwetsbaar het toerisme is. Wij blijven denken dat ontwikkelen asfalt en beton is.

COVID-19 onthult zwakheden en versnelt zaken, waaronder innovatie. Met andere woorden er liggen genoeg kansen. Prof. Jan Rotmans, was weer hier voor CINEX (de export agency van Curaçao) in november 2018. Bij die gelegenheid bracht hij zijn boodschap: wij beleven een verandering van tijdperk op Curaçao, het tippingpoint is nu. Hij daagde de zaal uit: Curaçao moet nu (2018) zichzelf de vraag stellen en beantwoorden: waar gaat Curaçao de komende vijftig jaar het geld mee verdienen, want aan alles waar wij geld mee verdienden is van het oude tijdperk. Het bleef niet alleen stil in de zaal. Ik vraag mij af wie echt heeft geluisterd, maar het antwoord is tot en met vandaag nooit gegeven. Maar dit is geen doem verhaal, want het kan nog. Laten wij echt systematisch invulling geven aan Society 5.0, dat is een human centric samenleving (Goede, 2021). Noem het voor mijn part Smart Nation.

Hoe door de projecten met elkaar te connecten en een visionaire strateeg de verbanden te laten communiceren. Want ook de groepen jongeren die in hun bubbel maar aan de weg timmer, levert niet op wat het kan opleveren voor het geheel. Maar met dit issue houden de meest van onze intellectuelen, politici en media zich niet mee bezig. Ze lijken gevangen in autonomie debat dat al zeventig jaar duurt, en dat is niet smart. Insanity is doing the same thing over and over and expecting a different result.

References

Goede, M. (2021). Society 5.0; We and I. Think Tank 5.0 / University of Governance / Goede Consultants. Retrieved from https://www.academia.edu/41912670/Society_5.0_We_and_I

Masterplan voor Sehos. (2021, december 29). Antilliaans Dagblad, p. 1.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Yorumlar


bottom of page