Shell-effect en Microsoft-effect
DRAFT 2.0
18 juni 2022
Ik ben voorstander van het ontwikkelen van het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) als belangrijkste economische sector. Het biedt de meeste werkgelegenheid en stabiliteit. Maar dat neemt niet weg dat ik ook voorstander ben van het aantrekken van een gigant op het gebied van ICT. Waarom?
Op de eerste plaats is dit voorstel niet nieuw. In 2013 schreef ik: “En dan heeft Curaçao een point of no return. We nodigen Microsoft en Apple uit and we are flying. Je zet het draaien in en het is niet meer te stoppen. Ik ben ervan overtuigd dat grote bedrijven het niet kunnen weerstaan om van ons eiland een smart eiland te maken.” (Goede M. , 2013) Recent hoorde ik de consultant van het ministerie van Economische Ontwikkeling op het gebied van de nationale strategie voor exportbevordering, afkomstig uit Malta, hetzelfde zeggen.
Zonder de komst van de Shell had Curaçao de sprong van een feodale samenleving naar een industriële samenleving nooit kunnen maken. Zelfs nu nog zien wij de sporen van de slavensamenleving in de wijze hoe wij met elkaar omgaan, maar dat even terzijde. De shell was zo groot en had zoveel invloed en impact dat de Shell de industriële mindset kon imponeren. Wij hebben nu een Microsoft of een Google of welke andere grote speler nodig die de digitale mindset kan afdwingen, anders zullen wij blijven hangen in het industriële tijdperk. Een conglomeraat van ICT exporterende MKB bedrijven zal het volgens mij niet lukken om de samenleving te transformeren naar (post-)informatie samenleving.
Maar zou een dergelijk bedrijf geïnteresseerd zijn om zich hier te vestigen? Ik denk dat wij het nodige hebben om ze te interesseren. Wij hebben de zeven data zeekabels die hier landen, wij hebben meerdere datacenters die aan internationale standaarden voldoen, en wij kunnen enkele opleidingsinstituten laten veranderen en ICT opleidingen aanbieden. Wij staan trouwens niet op nul. Diverse van deze ICT giganten hebben servers staan in de rekken van een datacenter op het eiland.
References
Goede, M. (2013). Curacao 3.0; Hoe kunnen wij Curacao 2.0 naar het niveau 3.0 brengen? Hoofddorp: Uitgeverij Eigenboek B.V.
Miguel Goede
Comments