Roaring Twenties
DRAFT 4.0
6 september 2023
Eigenlijk zou de titel “Dinsdag” kunnen luiden. Gisteren was ik na het interview met Nicole Trinidad bezig met een flinke hoeveelheid presentaties, waardoor ik pas om negen uur thuis was. In mijn hoofd was ik nog bezig met Kaya Kaya buurtfeest, waar ik niet naartoe ben gegaan. Er ontstaat bij mij het volgende beeld: we staan aan de vooravond van een bruisende periode van feesten, net zoals de jaren twintig van de vorige eeuw, na het einde van de pandemie van de Spaanse griep. Deze periode eindigde na de beurscrash op Wall Street in 1929. Ik had het begin van het jaar tijdens carnaval verwacht, maar toen was het niet te merken. Mogelijk speelde de economische crisis, onder andere gekenmerkt door inflatie, een rol.
De mens heeft na twee jaar isolatie en beperkingen behoefte aan samenkomen, elkaar weer van dichtbij te zien, te spreken en aan te raken. Er is een ware explosie aan conferenties en dergelijke. Wat verder opvalt, is dat het entertainmentgehalte van presentaties hoog moet zijn. Het is zelfs belangrijker dan de inhoud. Het draait om emoties en het gevoel. Een goede presentatie moet zorgen voor een goed gevoel. Achter het katheder staan is not done. In eerste instantie zou je denken dat het het TEDx-format is, maar het gaat verder dan dat. Verhalen hoeven geen opbouw te hebben. Beweringen hoeven niet met data of bronnen gestaafd te worden. Men hoeft niet aan te sluiten bij wat anderen al hebben gezegd. Zelfs als men het gedachtegoed van anderen gebruikt, hoeft men dat niet te vermelden. Verhalen moeten ook persoonlijk zijn. Filmpjes met muziek. De zaal laten participeren, niet alleen met vragen, maar ook door op te staan, te dansen en te zingen.
Een andere trend is het benadrukken van ‘WE’, de ander. We moeten af van ‘ME’. Het draait om leiderschap dat zich kwetsbaar opstelt, omgaat met emoties en anderen beter maakt, hen een beter gevoel geeft, het draait om verbinden. Maar soms voel ik een tegenstrijdigheid, want terwijl men dit verkondigt, benadrukt de verteller vaak zichzelf.
Of zo’n presentatie daadwerkelijk een verandering teweegbrengt, weet ik niet. Misschien, als je er een aantal hebt bijgewoond, blijft er iets in het onderbewustzijn hangen.
Miguel Goede
Comments