top of page

Piar al Panteón Nacional

Piar al Panteón Nacional

DRAFT 1.0

22 oktober 2021

Dat Manuel Carlos Piar, in november 2021, bijgezet zal worden in het Panteón Nacional is nagenoeg een feit. Dat heeft president Nicolás Maduro verklaart en beveelt in juni 2021, naar aanleiding van onderzoek van prof. Hildelisa Cabello Requena (Restos simbólicos del prócer independentista Manuel Piar serán llevados al, 2021). Hij deed deze uitspraak, volgens mij, tijdens een prijsuitreiking aan haar.

Wat zijn de feiten? Piar werd op 16 oktober 1817 gefusilleerd tegen de muur van de kathedraal van Angostura (Ciudad Bolívar), na een uitspraak van de krijgsraad, een dag eerder. Hij was 43 jaar. Hij was Libertador de Guayana y Generalísimo Invicto. Brion was voorzitter van de raad. Bolívar tekende zijn vonnis, en ging niet naar de fusillering. Wat had Piar misdaan? Als machtige generaal stond hij niet onvoorwaardelijk achter Bolívar.

Bolívar lo señaló y acusó formalmente de insubordinación, deserción, sedición y conspiración (Camacho, 2019)

Door sommigen wordt aangenomen dat hij niet op het kerkhof naast de kathedraal is begraven, want het staat niet in de registers van de kerk. Zoveel is duidelijk dat er nooit een graf is gevonden. Voorts zijn de kenmerken van de grond van de streek dusdanig dat het niet aannemlijk is dat er na meer dan tweehonderd jaar iets van de stoffelijke resten is overgebleven.

Het pantheon werd rond 1875 geopend en Simón Bolívar werd in 1876 daar bijgezet; zesendertig jaar na zijn dood. Daarna volgende alle helden van de revolutie. Pedro Luis Brion werd in 1881 (zestig jaar na zijn dood) op Curaçao opgegraven en bijgezet in het pantheon. Allemaal met uitzondering van de grote bevrijder van Guyana. Dit groot onrecht wordt november 2021 ongedaan gemaakt, door Piar symbolisch ook bij de zetten in het pantheon, door een stuk grond van zijn begraafplaats en van zijn geboortegrond, de Rifwaterstraat in Otrobanda simultaan bij te zetten.

Maar wat is mijn punt? Ik maak mij zorgen dat zo weinig mensen op het eiland weten dat dit staat te gebeuren. Hoe kan dat? Wat is er aan de hand?

References

Camacho, C. (2019). Cabello Requena, Hildelisa. Manuel Piar y su trance al más allá. Editorial Miranda, Villa de Cura, Aragua, Venezuela, 2017; 48 págs. Procesos Históricos(36). Opgehaald van https://www.redalyc.org/jatsRepo/200/20060770011/20060770011.pdf

Restos simbólicos del prócer independentista Manuel Piar serán llevados al. (2021, June 18). Opgehaald van www.youtube.com: https://www.youtube.com/watch?v=K9umzqgY38s

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page