top of page

Openbaar vervoer Curaçao

Openbaar vervoer Curaçao

DRAFT 2.0

16 april 2022

Ik gebruik hier al jaren geen openbaar vervoer, terwijl het in het buitenland mijn voorkeur geniet. Openbaar vervoer is essentieel voor het functioneren van een land, want economie en sociaal gebeuren houden in dat mensen en goederen van de ene plaat naar de anderen moeten en vaak ook terug. Gezien de staat van ons openbaar vervoer is het niet verwonderlijk dat het allemaal moeizaam gaat.

Oppervlakkig gezien zou men stellen dat er niets is veranderd de afgelopen vijftig jaar. Wij hebben het ABC Busbedrijf, de vloot van individuele kleine bussen en de taxi’s. ABC probeert de pandemie te overleven en innovaties als apps en e-bushaltes gaan het verschil niet maken. De busjes zijn nu minivans en verder is niets veranderd. Ze worstelen net als iedereen met de hoge brandstofprijzen. Dan hebben wij de taxi’s die nog steeds weigeren te werken met een meter en exorbitante tarieven in rekening brengen, die onbetaalbaar zijn voor lokalen.

Ooit eind jaren tachtig was er een plan om het hele openbaar vervoer te vernieuwen, maar zoals zo vaak, is het plan niet ver gekomen.

De wereld verandert door technologie en oplossingen als Uber zijn mogelijk maar worden hier natuurlijk buiten gehouden. Maar de gebruiker blijft creatief en velen hebben nu de oplossing gevonden in het importeren van een goedkope tweedehands auto met een stuur aan de rechterkant. De oplossing verdient geen schoonheidsprijs.

De samenleving blijft veranderen en de digitale snelweg wordt een concurrent van het openbaar vervoer. Voor steeds meer zaken hoeft de mens niet meer in de auto te stappen. Ook worden e-bikes en –steps steeds meer een optie. Steeds meer wordt de ruimte zo ingedeeld dat alle essentiële functies op twintig minuten loopafstand is. Maar het zal allemaal nog even duren en blijft verbeteren van het openbaar vervoer een noodzaak.

Dr. Miguel Goede

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Dissent: A Pillar of Democracy

Dissent: A Pillar of Democracy April 18, 2024 Yesterday, I couldn't find the time to blog. My schedule was packed, and it was chaotic. Not only were there continuous meetings, but numerous reports nee

Reflections on the ABC Islands Tourism Symposium

Reflections on the ABC Islands Tourism Symposium April 16, 2024 Last Friday, I had the opportunity to attend the symposium organized by the Association of Dutch Caribbean Economists (ADCE) on the them

Confronting Ignorance in the Face of Reality

Confronting Ignorance in the Face of Reality April 15, 2024 We are ignorant of the facts, and we deny the facts we do have. No one is pushing to finally publish the figures from the 2023 census. Howev

Commenti


bottom of page