top of page

Op Curaçao moeten wij onze mindset veranderen

Op Curaçao moeten wij onze mindset veranderen

DRAFT 2.0

29 mei 2022

Deze uitspraak wordt bijna door iedereen gebezigd in een interview. Sind 2014 toen ik het woord introduceerde ben ik het steeds minder gaan gebruiken en gebruik het nu nog nauwelijks (Goede M. , 2014). Omdat ik niet meer weet wat mensen er mee willen zeggen en of ze weten waar het vandaan komt.

Een mindset is een reeks van zelfpercepties of overtuigingen die mensen over zichzelf hebben. Deze bepalen gedrag, visie en mentale housing. Bijvoorbeeld geloven dat je 'intelligent' of 'onintelligent' bent. Carol Dweck, (hoogleraar psychologie aan de Stanford University) heeft twee denkrichtingen geïdentificeerd. Mensen met een vaste mindset - degenen die geloven dat vaardigheden vastliggen - zullen minder snel floreren dan mensen met een groeimindset - degenen die geloven dat vaardigheden kunnen worden ontwikkeld.

Los van het feit of mindset zwart of wit is. Ik neem aan dat als men zegt veranderen van mindset, men bedoelt dat men de growth mindset moet adopteren. Vaak wordt niet bij vertelt hoe dat moet.

Ik moet ook denken aan het calimerocomplex. Dit complex schijnt een Nederlandse vinding te zijn. Het duidt op het gevoel van personen, organisaties of landen structureel tekort gedaan of niet serieus genomen te worden vanwege hun geringe omvang. De term is afgeleid van Calimero, het hoofdpersonage van een tekenfilmserie. Dus zou Curaçao leiden aan een fixed mindset en calimerocomplex?

References

Goede, M. (2014). Mindset 3.0; Verander je mindset en verabder je toekomst. Uitgever Eigen Boek.

Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page