top of page

Op Curaçao is het beleid gebaseerd op het geloof dat geld ons gaat redden

Op Curaçao is het beleid gebaseerd op het geloof dat geld ons gaat redden

DRAFT 2.0

30 mei 2022

Eigenlijk is het een mooie datum om dit onderwerp aan te snijden. Laat mij voorop stellen dat ik niets op tegen heb om rijk te zijn en geld te verdienen. Ik probeer niets anders.

Het beleid van de overheid en van de meesten is dat wij rijken, investeerders, moet aantrekken en naar de zin moeten maken en dan komt het wel goed. Rijken scheppen banen en dan kunnen werklozen aan de slag. Om investeerders aan te trekken bieden wij allerlei belastingfaciliteiten en beloven wij de rode loper uitrollen. In de praktijk is die rode lopers erg selectief. Boze tongen beweren dat het uitrollen afhankelijk is van smeergeld.

De werkelijkheid is dat dit beleid de laatste vijfentwintig jaar niet het gewenste effect heeft gehad. Kijk nu naar het nieuw hotel dat zich richt op de rijksten der aarde. Het is te hopen dat achthonderd lokalen er een baan houden. Deze niet steekhoudende redenering is allang blootgelegd door de Amerikaanse denker, met wortels in India, Anand Giridharadas (Giridharadas, 2018).

Zie het project “The Wharf”. Een kade in de haven wordt opgeofferd voor de bouw van luxe appartement, in de hoop dat vermogende mensen deze kopen. En dan? Wij zijn verworden tot een op toerisme gebaseerde mono-economie met een sterk afgenomen BBP per capita.

Wij geloven niet in een het midden- en klein bedrijf, waar lokalen hun eigen baan creëren en wat landgenoten een baan verschaffen. Wij geloven niet in lokale landbouw. Ja, de Kamer van Koophandel geeft cursussen en er is een nationaal export beleid al drie jaar in de maak. De consultant uit Malta roept steeds luider dat wij geen goede reputatie hebben op het gebied van implementatie.

In 2011 was er een MKB-beleid geschreven, pas in 2017 werd aangekondigd dat dit aangepast moet worden, terwijl dit al na vijf jaar na implementatie moest gebeuren, maar iedereen was het stuk blijkbaar vergeten. Het stuk dat na 2017 mogelijk is opgesteld heb ik nooit onder ogen gehad. Op de website van het ministerie van Economische Ontwikkeling staat dat het beleid in september 2018 is goedgekeurd. Wij zijn vier jaar verder. Ondertussen verslinden wij miljoenen aan het aantrekken van een partner voor de raffinaderij en reizen wij naar Dubai, Bogota en de rest van de wereld op zoek om de rijken der aarde te ontmoeten.

References

Giridharadas, A. (2018). Winners Take All: The Elite Charade of Changing the World. Penguin Random House.

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Other Side of the Coin

The Other Side of the Coin March 2, 2024 In our discussion on disease poverty, primarily stemming from the lack of a steady income, it's essential to consider the flip side: the presence of excessive

bottom of page