top of page

Omgaan met uitdagingen voor de transitie van Curaçao

Omgaan met uitdagingen voor de transitie van Curaçao

DRAFT 3.0

18 juli 2023

Curaçao is in transitie. De crisis waar we momenteel mee te maken hebben, is het gevolg van onhoudbare systemen die instorten. De mogelijkheid om iets nieuws te laten ontstaan is aanwezig, maar we blijven vaak vasthouden aan het oude en verzetten ons tegen verandering. Laten we eens kijken naar enkele koppen uit het Antilliaans Dagblad van maandag 17 juli 2023.

Een kop meldt dat de Joodse gemeenschap investeert in de uitbreiding van het Joods Museum, wat getuigt van hun blijvend geloof in Curaçao na eeuwen van vestiging hier. Er wordt onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van drijvende windmolens, waarbij Nederland pleit voor Small Island Developing States (SIDS) op het internationale toneel. De president van de Hoge Raad brengt een bezoek en een lid van het parlement heeft een nieuwe toekomstvisie voor ons. Het lijkt erop dat er veel verwachtingen zijn van Nederland, maar ik las gelukkig ook op LinkedIn dat minister Charles Cooper een delegatie leidt die op de Canto-conferentie in Miami Curaçao presenteert als een digitale hub voor de regio, en dat dit positief wordt ontvangen. Dit is geweldig nieuws, omdat het eindelijk duidt op een visie voor ICT als een nieuwe economische sector voor het eiland, naast de enige poot, het toerisme.

Ik maak me echter een beetje zorgen. Welke vooruitgang is er geboekt sinds de laatste stroomuitval veroorzaakt door Aqualectra? Gaan ze door met hun plannen om het glasvezelnetwerk aan te bieden aan providers? Hoe is de kwaliteit en stabiliteit van ons internet? Wat is de status van nieuwe wetgeving met betrekking tot het internet? Hoe ver zijn we gevorderd met de digitalisering van het onderwijs? Zijn er voldoende opleidingsprogramma’s gericht op ICT? Is de flexibiliteit bij het toelaten van buitenlandse ICT-werknemers verbeterd? Wat is de algehele visie? Is het het Smart Nation Platform, en zo ja, is het platform actief betrokken?

Samengevat, hebben we voldaan aan de noodzakelijke voorwaarden om onze ambitie om een digitale hub voor de regio te worden waar te maken?

Het is cruciaal om deze vragen aan te pakken en ervoor te zorgen dat de fundamentele vereisten voor een succesvolle digitale overgang worden vervuld. Zonder een stabiele en betrouwbare infrastructuur, onderwijs, wetgeving en personeelsontwikkeling kunnen onze ambities onvervuld blijven. Het is tijd dat we de verantwoordelijkheid nemen voor onze digitale toekomst en werken aan het creëren van een omgeving waar innovatie en groei kunnen gedijen. Alleen dan kunnen we echt de digitale hub worden die we willen zijn.

Wij moeten ons richten op samenwerking, effectief bestuur en het bevorderen van een ondersteunend ecosysteem dat digitale vooruitgang bevordert. Curaçao heeft het potentieel om een bloeiende digitale hub te worden, en door deze zorgen rechtstreeks aan te pakken, kunnen we de weg effenen naar een welvarende toekomst.

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

De jaarcyclus gaat sluiten DRAFT 4.0 4 december 2023 Het is een stillere zondag dan normaal als je thuisblijft en geen radio of televisie aanzet. De dag verloopt trager dan normaal, en de temperatuur

Ligt het nu aan mij? DRAFT 4.0 3 december 2023 Op een vrijdag, zoals die van 1 december 2023, rijd ik langs het gebouw van onze nationale bibliotheek dat er verwaarloosd bij staat. De bibliotheek is e

Op weg naar pathocratie: De schaduw van democratie DRAFT 4.0 2 december 2023 Een paar dagen geleden bracht een bevriende jonge psycholoog een intrigerende term in mijn wereld: pathocratie. Een begrip

bottom of page