top of page

Mindset Curaçao

Mindset Curaçao

DRAFT 1.0

Ik dacht dat ik dit onderwerp al had aangesneden. Maar dat is niet zo, dat was elders. Ik had het over de volksaard. Ik zei toen moeite te hebben met dit soort concepten, want je zet een heel land weg.

Wat is mindset nu eigenlijk? De mindsettheorie is van Carol Dweck. Mindset is het Engelse woord voor ‘overtuiging’. Het staat voor de manier waarop mensen denken over zichzelf en in het bijzonder over hun intelligentie en kwaliteiten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een vaste mindset en een groeimindset. Mensen met een vaste mindset geloven dat hun persoonlijke eigenschappen vaststaan. Je bent met een bepaalde ‘hoeveelheid’ intelligentie en kwaliteiten geboren en daarmee zal je het de rest van je leven moeten doen. Mensen die sterk denken vanuit een groeimindset daarentegen geloven dat ze zichzelf steeds kunnen blijven verbeteren en ontwikkelen. Je talenten zijn slechts het startpunt; je kunt steeds blijven groeien door hard te werken en ervaring op te doen (Dweck, 2006).

Tegenwoordig wordt het woord gebruikt zonder een direct verband met deze theorie. In de visie Curaçao schreef ik het volgende over onze mindset (Goede M. , 2020).

2020

Scenarios 2.0 and 3.0

I

Win - Lose

Scarcity mentality

Victim

Dependent

Self-hate

Gang/ excluding

Family and friends

Egoistic

Discourages

Opportunistic

Not accountable (kuchu a korta’mi)

Mental slavery

Not liable

Does not comply

Spends

Not creative in a productive way

Talks

Driven by money

Corruptible

Analogue

Local

One culture

Imports

Consumes food

Fast food

Not sustainability-oriented

All chiefs, no Indians

Breaks down

Nanzi

Gobiernu must do it

No tin sen

Fears and hates

Child

Figuur 11: Mindset Curaçao

Er is in 2020 door anderen ook onderzoek gedaan naar de mindset, maar het laatste wordt is niet gezegd, en wat belangrijker is, is dat er daarmee nog niets verandert.

References

Dweck, C. S. (2006). Mindset: The new psychology of success. New York: Random House.

Goede, M. (2020). Vision Curacao 2030, Version 5.0. Retrieved from www.curacao2030.net: https://www.academia.edu/43409840/Vision_Curacao_2030_version_5_0

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page