top of page

Luik oftewel Liège

Luik oftewel Liège

DRAFT 3.0

4 maart 2023

In november 2022 was ik in Maastricht voor zaken, dus maakte ik ook twee studiereizen. Een was naar Luik in België. Ik kende het alleen van de naam van die wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik. Ik realiseerde mij nauwelijk dat een een ook een Franse naam had en dacht zelfs dat het in Vlaanderen lag en niet in Wallonië.

Liège was gedurende 800 jaar de hoofdstad van een prinsbisdom. Aan het eind van de 18e eeuw kwam er door een revolutie een einde aan dat dom. De ruïnevan de kathedraal zijn sporen daarvan. Voortbouwend op de reeds aanwezige metaalnijverheid ving in de 19e eeuw het industriële tijdperk aan. Dit transformeerde de samenleving. Ook in die tijd werd de Universiteit van Luik gesticht. Het verleden is goed zichtbaar in de stad maar is Luik vandaag de dag een moderne stad dat ook tot uiting komt in de architectuur en de kunst.

Dit alles is alleen al bij intocht met de trein in het station van de stad waarneembaar. Het station is ontworpen door de Catalaanse architect Santiago Calatrava en geopend in 2009. Bij het verlaten van het station heeft men een imposant uitzicht op de stad moet men alleen een beetje uitkijken om niet over de elektrische steps te struikelen die men kan huren. Luik is gewoon een van de modernste steden die ik de afgelopen tijd heb bezocht.

Miguel Goede

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page