Lage moraal van Curaçao en de hoge moraal van Nederland
DRAFT 1.0
11 juni 2021
9 juni 2021 luisterde ik naar een demissionaire minister in het radioprogramma “Perspektiva” (Heyden, 2021). In het tweede deel gaf hij een verklaring van de voor hem en zijn partij tegenvallende verkiezingsuitslag van 19 maart 2021. Vele punten worden aangehaald, behalve zijn eigen leiderschap en punten die de partij te verwijten zijn. Dat is niet ongebruikelijk; het mes snijdt ons. Maar daar wil ik het nu niet over hebben. Een ander onderwerp ging over de screeningswet, die nu twee kanidaat ministers het niet halen een hot topic is. De minister is het eens dat er zo’n wet is en dat die aangepast moet worden op basis van de ervaring van de afgelopen tien jaar. Het feit dat hij door die wet door de mand viel kwam en passant ter sprake. Hij spint het dat hij geen blaam treft, maar dat terzijde.
Hij redeneert dat de screeningswet noodzakelijk is omdat onze collectieve moraal niet zo verheven is als dat van Nederland. Wanneer onze moraal zich heeft verheven, zal er auto-purificatie plaatsvinden en hebben wij dit soort wetten niet nodig.
Maar heeft Nederland zo’n verheven moraal? Het land worstelt ook met corruptie, misdaad, drugs en seksuele schandalen. Nederland is één van de grootste belastingparadijzen op aarde (Nederland opnieuw hoog op lijst als 'belastingparadijs', 2021). Nederland is één van de grootste exporteurs van synthetische drugs (Tops, 2018). Zelfs de twee ex-leden van de Tweedekamer (van Raak en Bosman) die steeds de problemen op de eilanden aankaarten ontkennen dit niet. Zelfs onze staatssecretaris is een zondaar zo als ze meeste mensen; slechts een paar mensen zijn heilig (Raymond Knops bevoordeeld bij gronddeal huis, 2020).
Een paar dagen eerder maakte een vriend een opmerking dat de moraal in Nederland bedenkelijk is en dat dat heeft geleid tot een zeer geraffineerde vorm van corruptie en dat de controle door Nederland zal leiden tot verdere raffinering van corruptie hier. Zo had ik zo het niet bekeken, maar hij heeft een heel goed punt.
Shit you dispose of, trying to polish it will only dirty the hands making the effort.
Politieke haalbaarheid binnen een corrupt systeem is onverenigbaar met duurzaamheid en een rechtsstaat.
Naar Nederlands voorbeeld zal leiden tot verfijning van corruptie, bijdragen aan maatschappelijke acceptatie van corruptie. Het is niet het adequaat voorbeeld om te volgen, het is geen lokaal toepasbaar model.
De vraag is, komt ons minderwaardigheidscomplex voort uit de koloniale verhouding? Denken wij daarom dat Nederland verheven is en wij laag zijn? Wij zijn inderdaad ver van huis en hebben veel te verbeteren, maar niet omdat wij een lagere moraal hebben dan Nederland. Nederland moet wat dat betreft de eigen problemen oplossen en wij die van ons. En wij moeten het ook echt doen en de moraal van Nederland niet als excuus gebruiken; in die zin van, Nederland is zelf corrupt.
De laatste vraag is of Nederland ons op onze fouten mag wensen. Mijn antwoord is: Ja, graag! Van kritiek word je beter.
References
Heyden, M. (2021, juni 9). Interview met Steven Martina. Retrieved from curom.broadcasting: https://www.facebook.com/curom.broadcasting/videos/809364773036650
Nederland opnieuw hoog op lijst als 'belastingparadijs'. (2021, Maart 9). NRC.
Raymond Knops bevoordeeld bij gronddeal huis. (2020, mei 22). Retrieved from www.1limburg.nl: https://www.1limburg.nl/raymond-knops-bevoordeeld-bij-gronddeal-huis
Tops, P. (2018). Nederland en synthetische drugs; Een ongemakkelijke waarheid. Boomcriminologie.
Dr. Miguel Goede
Comments