top of page

Koperativa, de coöperatie op Curaçao

Koperativa, de coöperatie op Curaçao

DRAFT 1.0

2 september 2021

De coöperatie (co-op) is een vorm van zelforganisatie van producenten, verbruikers of werknemers, gericht op het vergroten van economische macht en het behalen van schaalvoordeel. Op Curaçao hoor je er misschien niet zoveel van, vooral ACU is veel in het nieuws. Het is gelijk de grootste credit union. Ook Fekoskan, de federatie van credit unions was recent in de krant (Fekoskan, sd). Cooperaties zijn hier overwegend credit union, die erg op consumptie zijn gericht. Gelukkig zijn er ook een aantal actief op het gebied van landbouw en visserij en is sinds kort een actief op het gebied van dienstverlening. Dit patroon was reeds in 1977 uitgekristalliseerd (Curiel, 1977).

En toch heeft de coöperatie een lange geschiedenis. Het begint al in 1905 met fabriekjes in Otrobanda. Maar het is pastoor Amado Römer die rond 1946 credit unions groot aanpakte.

De coöperatie is een alternatief voor de ondernemer en de werknemer. Werknemers zijn hun eigen baas. Het is bijzonder dat zo weinig mensen samen een coöperatie zijn begonnen. Coöperatie zijn goed in te zetten als strategie om na COVID-19 uit de economische crisis te komen. Mensen kunnen zelf hun werk creëren en hoeven niet te wachten op investeerders. Costa Rica is het grote voorbeeld. Daar is de coöperatie verankert in de grondwet en is er een ministerie die zich bezighoudt met coöperatie, hele sectoren, zoals de koffie, opereren in coöperatie verband.

Sinds 2020 heeft de regering een beleid op het gebied van cooperatie (Ministery of Economic Development, 2020). Het is te hopen dat het beleid wordt geïmplementeerd.

Waarom is het nog niet gelukt? Een sosio zijn is wat anders dat individualisme of egoïsme. Het is de vraag of wij sociaal genoeg zijn om binnen een coöperatie te functioneren. Er is een groep die het lukt. Hoe moeten wij dat overwinnen? Het is een kwestie op onderwijs scholing en training. En dat is een rol van de overheid en coörporaties zelf. In het huidig regeerakkoord staat dat er op het gebied van scholing iets gedaan zal worden (MFK/PNP, 2021). Hopelijk gebeurt er veel meer dan dat alleen.

Ik ben nu bezig een onderzoek over coöperaties op Curaçao aan het afronden om er iets meer van te begrijpen.

References

Curiel, W. (1977). Kooperatisme meer dan een ideaal. Willemstad: de Hogeschool van de Nederlandse Antillen.

Fekoskan. (n.d.). Retrieved from www.fekoskan.coop: https://www.fekoskan.coop/

MFK/PNP. (2021, april 30). Akuerdo di gobernashon 2021-2025 ; Un Gobernashon di Pueblo, pa Pueblo i huntu ku Pueblo di Kòrsou; Ta Pueblo su Bùrt!

Ministery of Economic Development. (2020). COOPERATIVE DEVELOPMENT POLICY CURAÇAO 2020-2025; Promoting Sustainable Cooperative Enterprises for Social-Economic Development.

Dr. Miguel Goede

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Dissent: A Pillar of Democracy

Dissent: A Pillar of Democracy April 18, 2024 Yesterday, I couldn't find the time to blog. My schedule was packed, and it was chaotic. Not only were there continuous meetings, but numerous reports nee

Reflections on the ABC Islands Tourism Symposium

Reflections on the ABC Islands Tourism Symposium April 16, 2024 Last Friday, I had the opportunity to attend the symposium organized by the Association of Dutch Caribbean Economists (ADCE) on the them

Confronting Ignorance in the Face of Reality

Confronting Ignorance in the Face of Reality April 15, 2024 We are ignorant of the facts, and we deny the facts we do have. No one is pushing to finally publish the figures from the 2023 census. Howev

Comments


bottom of page