top of page

Jurassic Park Curaçao

Jurassic Park Curaçao

DRAFT 2.0

7 april 2022

Ik ga al zo’n vijfendertig jaar mee. Op basis van meritocratische principes ben ik meerdere malen doorgebroken, maar het was altijd maar van korte duur. Al meer dan vijfendertig jaar stuit men tegen dezelfde mannen (en vrouwen), die nu de zeventig zijn gepasseerd. Zij braken door in het neoliberale tijdperk, het midden van de jaren tachtig en graafden zich in, in het centrum van de macht, tijdens de onderhandelingen om de raffinaderij open te houden in 1985, toen de Shell vertrok..

Ze hebben nauwelijk voor een aflossingsgeneraties of pupillen gezorgd, hun eigen kinderen niet meegerekend. Er is een hele kleine groep die tien jaar ietsjes jongeren is, die hand en spandiensten verrichten, in ruil voor een deel van de buit. Het zijn onze zeven vinken pur sang. Ze worden geprezen en bewonderd. Ze hebben de privé celltelefoonnummers van alle ministers van alle kabinetten. Mijn vraag is: hoe is het mogelijk dat als deze dinosaurussen zo goed zijn dat wij de afgelopen vijfendertig jaar alleen maar achteruit zijn gegaan, vergeleken met de rest van de wereld, in het bijzonder de regio? Dat met het verband niet legt of de correlatie niet ziet? Wat hebben deze helden bereikt voor Curaçao en de bevolking? De som is niet nul, maar min wat het ons heeft gekost.

Er is geen enkel debacle of ze hebben een sleutelrol vervult: BOO, privatisering van WTC en anderen, 101010, de bouw van het CMC, de verkoop van onze telecommunicatie, om een paar te noemen.

Op één of andere irrationele manier wordt verwacht dat deze ervaren mannen (en vrouwen) ons gaan redden, en de economie gaan innoveren. Maar per definitie begrijpen deze mensen de change drivers niet. Ze snappen de ICT, alternatieve energie, moderne landbouw en de donut economie niet. Ze hebben niets met de klimaatcrisis en de groeiende armoede. Juist zij zijn tegen mechanismen als het Coho, die een doorbraak van de status quo kunnen forceren. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn geld niet op Coho zal inzetten. Nederland heeft ook al minstens vijfendertig jaar getoond het nooit echt helemaal te snappen hoe het hier werkt.

Het doel van leiderschap is het creëren van meer leiders, niet van meer volgers. Naar dit criteria gemeten, hebben wij geen leiders. Noemt u mij er één.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Dissent: A Pillar of Democracy

Dissent: A Pillar of Democracy April 18, 2024 Yesterday, I couldn't find the time to blog. My schedule was packed, and it was chaotic. Not only were there continuous meetings, but numerous reports nee

Reflections on the ABC Islands Tourism Symposium

Reflections on the ABC Islands Tourism Symposium April 16, 2024 Last Friday, I had the opportunity to attend the symposium organized by the Association of Dutch Caribbean Economists (ADCE) on the them

Confronting Ignorance in the Face of Reality

Confronting Ignorance in the Face of Reality April 15, 2024 We are ignorant of the facts, and we deny the facts we do have. No one is pushing to finally publish the figures from the 2023 census. Howev

Comments


bottom of page