top of page

Is de Oekraïne het Sudetenland van deze tijd?

Is de Oekraïne het Sudetenland van deze tijd?

DRAFT 2.0

23 februari 2022

Paar weken geleden zag ik de film “München” (Schwochow, 2021). Ik moest denken aan de appeasement-politiek van de prime minister Neville Chamberlain. De appeasement-politiek hield in de praktijk in dat Duitse eisen werden ingewilligd om oorlog te voorkomen. Tijdens de Conferentie van München die eind september 1938 volgde, kwamen Frankrijk, Engeland, Italië en Duitsland overeen dat Duitsland het Sudetenland mocht bezetten. En ik zag de overeenkomst met het conflict rond the Oekraine. Op 22 februari 2022 spreken sommige bronnen de Russische invasie van de Oekraïne.

Ik heb bewondering voor mensen die met gemak aanschuiven aan een ronde tafel en die even een geopolitieke analyse doen. Het zal wel te maken hebben aan mijn basiskennis van moderne geschiedenis, internationale betrekkingen en polomelogie, dat ik weet dat ik heel weinig weet van de materie.

Ik moest ook denken aan het artikel in de Volkskrant, van twee jaar geleden. Piepers stelt dat de Derde Wereldoorlog volgens een wetmatigheid onvermijdelijk zal plaatsvinden (Piepers, 2020).

Het bizarre is, zegt Piepers, dat elke cyclus precies hetzelfde verloopt: eerst zie je een periode met uitsluitend oorlogen die erop gericht zijn de nieuw geschapen internationale orde te bewaren. Ergens halverwege de cyclus komt een omslagpunt. Daarna neemt het oorlogvoeren af, terwijl de internationale spanning stijgt. Die periode kenmerkt zich door internationale politieke onvrede, de opkomst van nationalisme en extremisme en een toename van terroristisch geweld. Uiteindelijk ontlaadt die spanning zich in een grote wereldoorlog die weer een nieuwe orde bepaalt, het maatschappelijk evenwicht herstelt en de rust terugbrengt. (Piepers, 2020)

Nauw ben ik van de school die stelt dat sociale wetenschappen niet kunnen voorspellen, dus hou ik rekening met de mogelijkheid maar neem ik het niet aan. Natuurlijk werd zijn verhaal aangevallen (Hofman, 2020). Maar eerlijk, het leidde niet tot een debat en iedereen ging over tot de orde van de dag, maar vandaag is het dan zo ver, met de inval in de Oekraine?

Andere zeggen dat de oorlog al lang gaande is, het is een oorlog met economische wapens en cyberaanvallen. Ik laat het over aan mensen die denken er meer verstand van de hebben. Pieper stelde dat de Derde Wereldoorlog in 2020 was begonnen.

References

Hofman, L. (2020, janauri 25). Is de Derde Wereldoorlog begonnen? Retrieved from decorrespondent.nl: https://decorrespondent.nl/10898/is-de-derde-wereldoorlog-begonnen/782084072-76ce1e69

Piepers, I. (2020, januari 10). De Derde Wereldoorlog kan elk moment beginnen, en ik voorspel het al jaren. De Volkskrant.

Schwochow, C. (Director). (2021). Munich: The Edge of War [Motion Picture].

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comentarios


bottom of page