top of page

Interview met de heer Joseph, alias JJ

Interview met de heer Joseph, alias JJ

DRAFT 3.0

18 april 2023

11 april in de vroege avond, de dag na tweede paasdag, zat ik aan de haven op terras met een drankje met een collega van de Universiteit van Suriname, als de telefoon overgaat. Ik dacht even op te nemen en te zeggen dat ik nu in gesprek ben en wel terug bel. Het bleek een lid van de pers te zijn, de heer Juny Joseph, alias JJ. Ik ken hem niet persoonlijk en ben nooit eerder door hem geïnterviewd. Hij begon het gesprek en ik kon hem nauwelijk duidelijk maken dat ik in gesprek ben. Hij vroeg om een interview of gesprek over de ontwikkelingen in de wereld, met name bezoeken aan China, Oekraïne en dergelijke. Ik zei: wij moeten eens afspreken om voor te spreken. Ik zei dit omdat ik tijd nodig heb om mij goed voor te bereiden en het onderwerp mij niet leuk lijkt, als professional. Het is groot en veel en ik vind dat ik in de diepte moet. Hij hing op met de woorden: Ik bel je in de ochtend (?).

Toen ik rond negen uur huiswaars keerde drong het tot mij door dat JJ bedoelt dat wij morgen het programma gaan maken. Ik ging toch weer naar mijn kantoor om me voor te bereiden. En ja hoor, de volgende ochtend rond half negen ging de telefoon.

JJ stelt dat er heel veel in de wereld gaande is en vraagt hoe ik als politicoloog tegen zaken aankijk, iets in die geest. Ik zei dat mensen tegenwoordig leiden aan overinformatie en desinformatie. Het is veel data en ik dus in feite doe aan data-analyse. Het gaat om de trends of grote lijnen, met oog voor de onderstromen. Wat wij nu zien is dat onderstroom vanaf 1978 nu de bovenstroom zijn. De ingezette hervormingen in China hebben ertoe geleid dat het centrum van de wereld economie en –politiek zich hebben verplaatst naar het oosten, China, maar ook India. Beiden belangrijke leden van de BRIC. Was vroeger het nieuws welke leider heeft zich gemeld in Washington, is nu het nieuws wie heeft zich gemeld in Beijing. Zie de recente bezoeken van president Macron en de voorzitter van de EU Ursula von der Leyen.

Voeg daaraan toe Rusland en de oorlog in Oekraïne en het feit dat China de oorlog niet heeft veroordeeld. Integendeel, China neemt Russische aardolie af, om maar iets te noemen. De angst is dat China en Rusland hechtere bondgenoten worden. Dit is een post-pandemie die onder andere door de oorlog geteisterd wordt door inflatie.

Ik wijs JJ erop dat hij niet moet denken, zoals hij kort ervoor opmerkt, dat het ver van ons bed is. Via Nederland zitten wij er midden in. Bijvoorbeeld moest ingegrepen worden om dat een Nederlandse chipfabrikant levert aan China en het Westen het niet wenselijk vindt dat deze technologie in Chinese handen komt. Ook moeten wij niet vergeten dat China en Venezuela bondgenoten zijn en dat Rusland ook een bondgebond is van ons buurland. Bovendien heeft China op ons eiland een belangrijke diplomatieke post. Komt bij dat Guangdong Zhenrong Energy rond 2017 de eerste was die belangstelling toonde om de raffinaderij over te nemen en uit de MOU’s die ze tekende met alle overheidsNV’s en iedereen bleek dat ze in feite de boel zouden overnemen. Heeft China deze ambitie laten varen? China is overal in de regio aanwezig met leningen en giftes. Ook is de middenstand grotendeels in handen van Chinezen. Maar wij moeten niet bang worden, want China doet niets anders dan andere grote landen zoals de Verenigde Staten ook doen; macht uitoefenen in andere landen. Ze doen het misschien anders, bijvoorbeeld hebben ze weinig op met mensenrechten.

De tijd voor het interview was op. Dit heb ik ongeveer verteld. Snel dacht ik dat ik nog wat ben vergeten. Om JJ te herinneren dat wij Chinese politiecamera’s hebben, overal op het eiland. Dat China ons deze wilde schenken, maar dat de toenmalige minister Navarro er zes miljoen voor heeft betaald. En ik durf te wedden dat China mee kan kijken op die camera’s.

Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page