top of page

Integriteitskamer St. Maarten, en nu Aruba en Curaçao nog

Integriteitskamer St. Maarten, en nu Aruba en Curaçao nog

DRAFT 1.0

3 september 2021

Met verbazing en bewondering heb ik kennis genomen van de presentatie van het jaarverslag van de integriteitskamer van Sint Maarten (Integriteitskamer presenteert jaarverslag 2020, 2021). Er is ongetwijfeld nog een lange weg te gaan wat betreft het indammen van de corruptie maar de daad is bij het woord gevoegd. Dat kunnen wij op Curaçao en Aruba niet zeggen. Daar zijn deze voornemens al jaren terug aan het papier toevertrouwd. De ex-minister Armin Konket meldde het bij zijn afscheid als een van zijn verdienste dat het wettelijk kader voor het Curaçaose integriteitsbureau af is (Wet integriteitsbureau naar RvA, 2018). Maar eerder dat ex-minister van Financiën, Kenneth Gijsbertha, gemeld dat er voor de oprichting geen geld is.

Er is nog een beetje hoop want die nieuwe regering tekent het volgende op, in het Papiaments, in het regeerakkoord:

Lanta un unidat independiente (integriteitskamer), ku outorisashon pa promové i investigá delitunan di Korupshon, i fortifiká nos gobièrnu den prosesonan pa evitá korupshon .E “integriteitskamer” mester por atendé ku kehonan kontra bestuurders i ámtenarnan den tur ministerio. Mester introdusí un “klokkenluidersregeling” tambe pa protehá e ámtenarnan ku ke hasi un denunsia pa ku korupshon òf faltamentu ku integridat na trabou. Esaki ta pa realisá un komportashon korekto i íntegro di e ámtenar dor di pone reglanan ku ámtenar mester kumpli kuné den su funshon i tene kontrol riba esakinan. (MFK/PNP, 2021)

In het kort: het oprichten van de integriteitskamer. Okay, de integriteitskamer kwam er naar een aanwijzing vanuit Den Haag in 2017, misschien komt er binnenkort ook een aanwijzing voor de andere regeringen, in het kader van de liquiditeitssteun in verband met de pandemie. Dan zullen wij weer roepen dat Nederland misbruikt van de crisis om de Nederlandse zin door te drijven. Het is te beschamend voor woorden.

References

Integriteitskamer presenteert jaarverslag 2020. (2021, augustus 26). Antilliaans Dagblad. Opgehaald van https://antilliaansdagblad.com/sint-maarten/24212-integriteitskamer-presenteert-jaarverslag-2020

MFK/PNP. (2021, april 30). Akuerdo di gobernashon 2021-2025 ; Un Gobernashon di Pueblo, pa Pueblo i huntu ku Pueblo di Kòrsou; Ta Pueblo su Bùrt!

Wet integriteitsbureau naar RvA. (2018, Juli 5). Antilliaans Dagblad. Opgehaald van https://antilliaansdagblad.com/nieuws-menu/17895-wet-integriteitsbureau-naar-rva

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Commentaires


bottom of page