top of page
mpgoede

Impact van het Nederlandse slavernijverleden op Curaçao

Impact van het Nederlandse slavernijverleden op Curaçao

DRAFT 1.0

13 augustus 2021

Een paar dagen geleden stond het rapport in de krant (Curacao heeft slavernijsyndroom; "Vrijheidsrapport" geschreven op cruciaal kruispunt, 2021). Het was het zoveelste rapport over slavernij dit jaar (Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden, 2021), dus liet ik het gaan. Toen vroeg een vriendin of ik het rapport al had. Normaal rond vragen naar het rapport hielp niet, dus via een oproep op social media had ik het al snel te pakken (Vijber & Basilio, 2021). Wat is slavernijsyndroom? Wat staat er in het rapport van 38 pagina’s?

Wat mij stoort aan het rapport is dat het weer de gebruikelijke namen zijn van mensen, heren, die dit onderwerp al bijna vijftig jaar gegijzeld hebben en zelfs, of vooral, na hun pensioen doorgaan. Er is blijkbaar een dialoog geweest. Ik weet niet wie uitgenodigd was of op een andere wijze betrokken waren, maar het rapport spreekt wel voor ons allemaal.

Begrip mij niet verkeerd. Er is zonder meer een impact van de slavernij op de samenleving, groepen en individuen. Al jaren probeer ook ik het bespreekbaar te maken, maar er is heel weinig belangstelling voor een dergelijke thema-avond. Misschien is de tijd nu rijp?

Wat is volgens het rapport de impact? Op welke gebieden?: Bestuurlijk, psychisch, collectief geheugen, collectieve identiteit, narratief, linguistisch, sociaal, educatief, cultureel, sociaal economisch.

Wat zijn de aanbevelingen? Enkele kernwoorden: aanpassen van het narratief, excuses van Nederland, genoegdoening, rehabilitatie van Tula, Papiaments, niet eurocentrisch onderzoek, 2023 als koninkrijksherdenkingsjaar.

Het is wel de tijdgeest. Naast berichten van verschillende eilanden die herstelbetaling eisen van Engeland, staat op 11 augustus dat een stadje in Chicago in de VS is begonnen met het betalen van herstelbetalingen aan zwarte inwoners (Amerikaanse stad begint met eerste herstelbetalingen voor zwarte inwoners, 2031).

Mijn conclusie is dat wij inderdaad een slavernijsyndroom hebben, slachtoffers maken slachtoffers, het blijft een samenleving van uit- en insluiting. “Tula warda, no wak ahinda, ya ku nos tin algun kos di drecha”. Hasta cuando?

References

Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. (2021). Ketens van het verleden; Rapport van Bevindingen.

Amerikaanse stad begint met eerste herstelbetalingen voor zwarte inwoners. (2031, augustus 9). Retrieved from www.rtlnieuws.nl: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5246345/herstelbetalingen-chicago-verenigde-staten-zwarte-inwoners?fbclid=IwAR0eDvG3Ut_Sg6W33hOjPJE9hL9IYI6gsU5GCAlHBZcVTuqh08lpdswUFD8

Curacao heeft slavernijsyndroom; "Vrijheidsrapport" geschreven op cruciaal kruispunt. (2021, juli 28). Antilliaans Dagblad.

Vijber, H., & Basilio, G. (2021). Impact van het Nederlandse slavernijverleden op Curacao; Kistallisatie van de op Curacao gehouden dialoog; "Wij willen niks anders dan onze vrijheid; 3 t/m juni 2021". Willemstad.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page