top of page

Het Curaçaose establishment: De strijd om erbij te horen

Het Curaçaose establishment: De strijd om erbij te horen


DRAFT 4.0


11 oktober 2023


In de kleurrijke culturele mozaïek van Curaçao bestaat er een intrigerend fenomeen dat de lokale samenleving doordringt: het Curaçaose establishment. Dit establishment wordt gekenmerkt door de harde kern, de zogenaamde “zevenvinken” of “Yu’i Kòrsou.” Zij zijn degenen die zich nergens hoeven aan te passen, want waar ze ook gaan, de omgeving past zich aan aan hun normen en waarden.

Voor velen vormt deze harde kern van slechts 3 tot 7% van de bevolking zelden een directe bron van hinder. Ze lijken op zichzelf te leven, buiten de dagelijkse realiteit van de meerderheid. Het echte probleem ontstaat echter wanneer we naar de grotere groep kijken, degenen die door de zevenvinkers worden geaccepteerd.

Deze geaccepteerde groep voelt zich uitverkoren en is vaak fanatieker dan de harde kern in het uitsluiten van anderen. Ze beschouwen de rest van de bevolking als “hende pendeu,” oftewel “minderwaardige mensen.” In hun streven om zich te onderscheiden van deze minderwaardigheid, gaan ze tot het uiterste om op te vallen.

Het resultaat? Ze leven boven hun stand. Ze moeten gezien worden en proberen te laten zien dat ze succesvol en invloedrijk zijn. Dit gedrag heeft een diepgaand effect op de Curaçaose samenleving. Velen die zelf geen “hende pendue” zijn, beginnen dit gedrag na te bootsen, in de hoop ooit geaccepteerd te worden in de kringen van het establishment.

Het trieste gevolg van deze dynamiek is een samenleving waar weinigen elkaar iets gunnen. Het draait allemaal om status, uiterlijk vertoon en wie erbij hoort. De echte waarden van gemeenschap en samenwerking lijken verloren te gaan in deze zoektocht naar erkenning binnen het Curaçaose establishment.

Het is belangrijk dat we nadenken over de impact van deze sociale hiërarchie en streven naar een inclusievere samenleving waarin iedereen wordt gewaardeerd om wie ze zijn, ongeacht hun positie in het “zevenvinken” systeem. Het is tijd om de neppe façades te doorbreken en te bouwen aan een gemeenschap waarin respect en solidariteit centraal staan.


Miguel Goede

86 views0 comments

Comments


bottom of page