Happiness is een beetje zielig
DRAFT 2.0
5 april 2022
Men zou vast denken dat ik dit onderwerp aansnijd naar aanleiding van de klap die Will Smith uitdeelde tijdens 94ste Oscars uitreiking. Velen zijn van mening dat hij al een Oscar had verdient met de film: “The Pursuit of Happyness”. Maar het onderwerp stond al op mijn lijst naar aanleiding van een conferentie over happiness op het werk.
Geluk is het grootste business model van deze tijd en misschien wel van alle tijden. De mens is op zoek naar geluk en als je niet op zoek bent, wordt het je aangepraat dat je daar naar op zoek moet. Het hele consumentisme draait daar om heen; producten en diensten zouden bijdragen aan het persoonlijk geluk. In toenemende mate dienen coaches zich aan om je te helpen om gelukkiger te worden. Uiteraard tegen betaling.
En je geluk moet jij tentoon spreiden via de sociale media. Nu weet iedereen dat het zelfbeeld dat iemand daar schets niet overeenkomt met het niet virtuele beeld.
Een ander onderdeel van de happiness cultuur de happiness index van landen. Een aardige lijst, waarop Europese, met name Noord Europese landen het goed doen. Je zou het als zoete koek willen slikken, totdat iemand je wijst dat Finland, al vijf jaar oprij, het gelukkigste land, structureel het één van de land met de hoogste zelfmoordcijfers is. Dat een land als Nederland een heel hoog percentage van mensen aan de antidepressiva is; Nederland zit in de top van de landenlijst van dit gebruik.
Maar tot nu toe hebben wij het niet gehad over de definitie van geluk. Ik citeer uit eigen werk Society 5.0; We and I (Goede, 2020), wat Maarten van Rossem hierover zegt:
According to Dutch Professor Maarten van Rossem, life in society is all about the pursuit of happiness. Happiness is not obtained by applying the propagated happiness formula of happiness gurus. The true formula according to van Rossem entails living a simple life, with no material excesses, shared with family and loved ones. It is also about context. The ten most attractive countries to live in are relatively small countries and have a high average income per capita. The income difference between citizens is not too big. Government services are good and accessible to every citizen. These societies are high-trust societies, meaning that citizens have faith in the democratic process and other institutions. Simply being a rich country is no guarantee of happiness. The United States is proof of this. There is significant poverty, the difference between rich and poor is too big, and a disproportionate number of citizens are in jail (van Rossem, 2018).
Toen ik de wanhoop nabij was zag ik een artikel op Linkedin, naar aanleiding van coaching. Het sluit af als volgt:
Niet vreemd dat zoveel mensen bij een coach aankloppen. Er is simpelweg markt voor. De grootste leugen: ben je een beetje ongelukkig, dan heb je direct hulp nodig. Het kan anders. Wanneer we accepteren dat een beetje ongelukkig zijn, er gewoon af en toe bij hoort. Dat je niet gek bent wanneer je je een tijdje klote voelt, of het allemaal niet zeker niet weet. Dat iedereen issues heeft, ook al ziet hun profiel er nog zo succesvol uit. Dat je het niet alléén hoeft te rooien. Dat je, om jezelf de moeite waard te vinden, geen bijzondere prestaties of platte buik nodig hebt. En al helemaal geen coach. (Launspach, 2022)
References
Goede, M. (2020). Society 5.0; We and I. Retrieved from https://www.academia.edu/41912670/Society_5_0_We_and_I
Launspach, T. (2022, March 31). Arjen Lubach over de coachingwereld. Retrieved from www.linkedin.com: https://www.linkedin.com/posts/thijslaunspach_coaching-mindset-activity-6914874428661080064-Jd4v?utm_source=linkedin_share&utm_medium=member_desktop_web
van Rossem, M. (2018). Wat is geluk? Nieuw Amsterdam.
Dr. Miguel Goede
Comments