Film economy
Met de Grammy Award voor de film "Salsa Giants" die in feit niet alleen op Curacao is opgenomen, maar in feite een Curacaose productie, bevestigt mij in mijn overtuiging dat Curacao een filmindustrie zou kunnen ontwikkelen. Al eerder zijn er hoer films opgenomen en het hebben Curacaoenaars firms gemaakt. Ik denk hierbij aan Norman de Palm en Felix de Rooi, en ook John Leerdam. Maar ook de film "Tula; The Revolt" was in 2013 zeer succesvol. In november 2013 gaat ook "Senei Redenshon" in premiere. Een film van Herman Gruber Jr. die eerder "Buchi Fiel" op het doek bracht. Remie Sambo, die in Nederland naam maakt, won laatst nog een prijs met een korte film.Ik moet ook denken aan "Bolita, perlita maldita" een van Johanna Curiel. Een studente die geheel zelfstandig een film maakte. Ook Segnie Bernadina had ooit een film gemaakt, maar volgens mij is deze nooit vertoond.
In deze context is het Film Festival van Rotterdam op Curacao van belang. Met name de wedstrijd voor jongeren. Dit stimuleert het lokale talent dat volop aanwezig is. Tegenwoordig is de technologie ook binnen handbereik. Kortom, ik voorspel een briliante toekomst voor de Curacaose film industrie.
Agriculture economy
Op 25 november 2013 kondigt statenlid Omayra leeflang haar project "Jongeren Agrarische Brigade" aan. Het doel is om 1000 jongeren productief te maken. in "Curacao 3.0" en "Caribbean 3.0" heb ik al een pleidooi gehouden voor landbouw. Deze ontwikkeling zal de duurzame ontwikkeling ten goede komen. De werkloosheid gaat om laag. Verse groente en fruit komt ook de gezondheid ten goede.
"Offshore is fading away"
De belangen vereniging Cifa heeft de noodklok geluid. Het gaat niet goed. In 2019 lopen de laatste voordeeltjes voor Curacao af. De sector innoveert. Niemand reageert. Karel Frielink plaats ook een noodkreeft op zijn Facebook wall en de reacties zijn alleen uit de sector. Geen enkele politicus die wordt opgeroepen reageert. Alleen statenlid Leeflang zegt dat er een voorstel bij de Staten ligt, maar dat er niet gebeurd.
Pensioen met 65 jaar
Jose Isebia zegt dat het verhogen van de pensioenleeftijd als gevolg heeft dat jongeren later aan de bak komen. Velen staan er niet bij stil. Ik stel voor dat mensen na hun 57ste een stap opzij of terug doen een als coach gaan optreden van jongeren. Dit kan bekostigd worden uit opleidings- en trainingsbudgetten. Maar ik denk dat jongeren op grote schaal humn eigen bedrijven gaan starten.
Comments