top of page

Efficiëntie

Efficiëntie

DRAFT 2.0

26 januari 2022

De term efficiëntie kan worden gedefinieerd als het vermogen om een einddoel te bereiken met weinig tot geen verspilling, moeite of energie. Efficiënt zijn betekent men resultaten kan behalen door de beschikbare middelen zo goed mogelijk in te zetten. Simpel gezegd, iets is efficiënt als er niets wordt verspild en alle processen zijn geoptimaliseerd.

Iedere keer als ik in landen kom als de Verenigde Staten, Nederland, Singapore en andere zie ik steeds de obsessie met efficiëntie. Alles moet op tijd en in zo min mogelijk tijd; geen rijen maar online. Dat wordt steeds meer bereikt door, naast goed onderwijs en training van het personeel, inzet van technologie. Het is iets waar men continu mee bezig is en over de hele linie; de samenleving moet efficiënt en moet daartoe permanent veranderen.

Bij ons hebben wij niets met efficiëntie. Alles is wel goed zo en moet niet veranderen. Neem nu het protest van de taxichauffeurs deze week. Taxi hebben voor de lokale bevolking geen enkel nut. Geen enkele local is bereid de absurde tarieven te betalen. In de regio kan ik overal een taxi betalen en doe ik dat liever dan een auto huren. Maar er is wel behoefte aan transport naast de kleine bussen en de grote bussen. (De kleine bussen zijn ook een probleem apart.) Ouderen moeten naar activiteiten of medische zorg. Jongeren moeten worden vervoerd naar naschoolse activiteiten. Het enige wat de de taxis doen is alle innovaties (als bijvoorbeeld Uber) op het gebied van transport blokkeren om makkelijk hun geld te verdienen.

Een tweede vorm van inefficiëntie is ons belastingssysteem. Gisteren publiceerd men een meting van hoe slecht onze belastingdienst en ontvanger functioneren en er volgt hele reeks aan maatregelen die getroffen moeten worden om het te optimaliseren. Wij hebben al meerdere keren gepoogd om dit te verbeter. Maar de oplossing om efficiëntie te bereiken is niet business process improvement maar reinventing; helemaal opnieuw beginnen from scratch.

Een derde voorbeeld van inefficiëntie. De ministers zijn niet tevreden met de output van het ambtelijk apparaat en daarom breiden ze de kabinetten van de ministers verder uit met mensen waar nu al duidelijk is dat ze niet zullen bijdragen tot de efficiëntie.

Het is dus duidelijk dat wij niets hebben met efficiëntie. Wij zijn bezig om onze mensen te helpen aan inkomen en het behouden van inkomen. Ook mensen met een goede opleiding willen niets veranderen, want het leven is goed zo. Het gevolg is dat de taart van de economie steeds kleiner wordt en wij gezamenlijk steeds armer worden.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Dissent: A Pillar of Democracy

Dissent: A Pillar of Democracy April 18, 2024 Yesterday, I couldn't find the time to blog. My schedule was packed, and it was chaotic. Not only were there continuous meetings, but numerous reports nee

Reflections on the ABC Islands Tourism Symposium

Reflections on the ABC Islands Tourism Symposium April 16, 2024 Last Friday, I had the opportunity to attend the symposium organized by the Association of Dutch Caribbean Economists (ADCE) on the them

Confronting Ignorance in the Face of Reality

Confronting Ignorance in the Face of Reality April 15, 2024 We are ignorant of the facts, and we deny the facts we do have. No one is pushing to finally publish the figures from the 2023 census. Howev

Commentaires


bottom of page