top of page
Search
  • _

Efficiëntie

Efficiëntie

DRAFT 2.0

26 januari 2022

De term efficiëntie kan worden gedefinieerd als het vermogen om een einddoel te bereiken met weinig tot geen verspilling, moeite of energie. Efficiënt zijn betekent men resultaten kan behalen door de beschikbare middelen zo goed mogelijk in te zetten. Simpel gezegd, iets is efficiënt als er niets wordt verspild en alle processen zijn geoptimaliseerd.

Iedere keer als ik in landen kom als de Verenigde Staten, Nederland, Singapore en andere zie ik steeds de obsessie met efficiëntie. Alles moet op tijd en in zo min mogelijk tijd; geen rijen maar online. Dat wordt steeds meer bereikt door, naast goed onderwijs en training van het personeel, inzet van technologie. Het is iets waar men continu mee bezig is en over de hele linie; de samenleving moet efficiënt en moet daartoe permanent veranderen.

Bij ons hebben wij niets met efficiëntie. Alles is wel goed zo en moet niet veranderen. Neem nu het protest van de taxichauffeurs deze week. Taxi hebben voor de lokale bevolking geen enkel nut. Geen enkele local is bereid de absurde tarieven te betalen. In de regio kan ik overal een taxi betalen en doe ik dat liever dan een auto huren. Maar er is wel behoefte aan transport naast de kleine bussen en de grote bussen. (De kleine bussen zijn ook een probleem apart.) Ouderen moeten naar activiteiten of medische zorg. Jongeren moeten worden vervoerd naar naschoolse activiteiten. Het enige wat de de taxis doen is alle innovaties (als bijvoorbeeld Uber) op het gebied van transport blokkeren om makkelijk hun geld te verdienen.

Een tweede vorm van inefficiëntie is ons belastingssysteem. Gisteren publiceerd men een meting van hoe slecht onze belastingdienst en ontvanger functioneren en er volgt hele reeks aan maatregelen die getroffen moeten worden om het te optimaliseren. Wij hebben al meerdere keren gepoogd om dit te verbeter. Maar de oplossing om efficiëntie te bereiken is niet business process improvement maar reinventing; helemaal opnieuw beginnen from scratch.

Een derde voorbeeld van inefficiëntie. De ministers zijn niet tevreden met de output van het ambtelijk apparaat en daarom breiden ze de kabinetten van de ministers verder uit met mensen waar nu al duidelijk is dat ze niet zullen bijdragen tot de efficiëntie.

Het is dus duidelijk dat wij niets hebben met efficiëntie. Wij zijn bezig om onze mensen te helpen aan inkomen en het behouden van inkomen. Ook mensen met een goede opleiding willen niets veranderen, want het leven is goed zo. Het gevolg is dat de taart van de economie steeds kleiner wordt en wij gezamenlijk steeds armer worden.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

This book is on an Uthopian Small Islland Development State (in the Caribbean). It covers: The individual The family The education The neigborhood Living Work Governance This Uthopia is powerd by info

Even institutions like The Economist are concerned about the lack of jobs in the future due to the progress of technololigicale developments and the implementations of these. http://www.economist.com/

I admire does who talk about the future with conviction, because the future is unknown. Someone said the best we to predict the future is to create it. I do not know. The future has changed. The chang

bottom of page