De zeven vinkjes op Curaçao; (white) privilege
De zeven vinkjes op Curaçao; (white) privilege
DRAFT 2.0
13 februari 2022-02-12
“De zeven vinkjes” is het nieuwe boek van de Nederlandse journalist en antropoloog Joris Luyendijks, die enige jaren terug naam maakte met het beschrijven van de mensen die werkzaam zijn in de financiële sector in London. Waar gaat het in het nieuwe boek over? Over: de blanke, hoogopgeleide, ABN-sprekende, hetero man die woont in de Randstad en wiens ouders ook hoogopgeleid zijn. Deze figuur zou veel privileges hebben.
Je bek valt open. Al enige jaren wordt het fenomeen white privilege bespreken en door velen ontkent. Mensen als Quinsy Gario en Sylvana Simons is het leven bijna onmogelijk gemaakt. Nu zegt Luyendijks iets dat zelfs een blanke Antilliaan die na 1980 even in Nederland heeft gelopen al wist, in Nederland heb je geen gelijke kansen. Maar het is de verdienste Luyendijks dat hij het voor zijn bubbel duidelijk maakt.
Mooi maar hoe staat het met Curacao? Daar is het iets ingewikkelder. Ook hier gaan die zeven vinkjes op. Maar het is de tweede lijst. De eerste lijst is die van black privilege of black jetset (en niet allemaal zijn black).
Nederland Curaçao
De blanke. Yu di Kòrsou; hoe donkerder, des te beter.
Hoogopgeleide. Met een bachelor of hoger is een professional.
ABN-sprekende. Papiamento sprekend en schrijvend.
Man. Man of vrouw. Wij zijn een martivocale samenleving
Hetero. Hetro of openlijk homosexueel.
Die woont in de Randstad. Wonend in een elite buurt als Jan Sofat, maar zich opgewerkt uit een arme buurt.
Wiens ouders ook hoogopgeleid zijn. Wiens ouders rijk zijn, naam hebben gemaakt in de politiek (de politieke partij), soms in een ander domein.
Figuur 1: Zeven vinkjes Nederland versus Curaçao
Het begint met wie je ouders zijn en dus je huidskleur en politiek kleur, je Papiament0 en je briefje als professional. Wie niet voldoet krijgt nauwelijks een kans. De laatste jaren wordt dit geduid met “Family and Friends.” Kenmerkend is dat als je in die bubbel zit je het niet ziet. Soms lijken zwart en wit tegenover elkaar te staan, maar ze dulden elkaar.
Dr. Miguel Goede