top of page

De oorlog in de Oekraïne

De oorlog in de Oekraïne

DRAFT 2.0

17 maart 2022

Het is inmiddels meer dan drie weken dat de oorlog is begonnen. Steeds meer deskundigen vrezen dat dit het begin is van de Derde Wereldoorlog. Wat is de stand van zaken? De onderhandelingen tussen de Oekraïne en Rusland verlopen moeizaam en zijn inmiddels via het internet. Er lijkt een compromis in de maak, waarbij Oekraïne het lidmaatschap van de NAVO moet afzweren.

Wat een korte oorlog had moeten worden dreigt een lang slepende oorlog te worden. De omsingeling van de hoofdstad is nog steeds niet gelukt. Uitgerekend in Kiev (Kyiv) worden de leiders van Polen, Tsjechië en Slovenië ontvangen om te overleggen over de oorlog.

Het aantal doden aan weerskanten loopt op, en dat zijn ook een flink aantal burgerslachtoffers, inclusief vrouwen en kinderen, want de Russen schijnen burger doelen niet te schuwen. Een bron spreekt van al meer dan 14.000 Russische soldaten die zijn gesneuveld. Ook het aantal vluchtelingen is ongekend hoog. Een bron spreek van al meer dan drie miljoen. In Rusland morren de oligarchen, nu ze worden getroffen door de ongekende sancties van de rest van de wereld. In Rusland worden demonstranten opgepakt en verdwijnen sommigen.

Door de sancties raakt Rusland geïsoleerd en is de roebel gekelderd. Het schijnt dat China Rusland wel op één of andere manier wil helpen. De Russische militaire acties dichterbij de Poolse grens baren grote zorgen. Het is de vrees dat de NAVO wordt betrokken in de oorlog. Diverse experts beginnen scenario’s te bestuderen die kernwapens behelzen. In Nederland bijvoorbeeld wordt zelfs berekend wat dat zou betekenen aan radioactieve straling. Er wordt gespeculeerd dat Poetin niet bij de Oekraïne zal stoppen en dat zijn volgende doel Moldavië is. Er worden allerlei scenario's ontwikkeld hoe de oorlog zich zal voort ontwikkelen.

De gevolgen raken nu al de hele wereld, met name in de vorm van ongekende inflatie en schaarste. Sommige experts vrezen een ware globale voedselcrisis. Dit al leidt tot onverwachte moves, bijvoorbeeld dat de Verenigde Staten in gesprek treedt met Venezuela over het opvoeren van de olieproductie. Ook andere producten als tarwe dreigen schaars te worden, want de Oekraïne is een van de grootste producenten ter wereld. De prijs van brood zal stijgen.

Tot nu toe heb ik twee factoren nog niet belicht. Een is de religieuse factor. De Russen zien de Oekraïne als de bakermat de Russisch orthodoxe kerk en dat kan niet onderdeel uitmaken van het Westen. Daarom steunen belangrijke patriarchen van de kerk, als Kirill van Moskou, Poetin. Een tweede factor die nog belicht moet worden is de ideoloog van Poetin, de politicoloog Aleksandr Geljevitsj Doegin. Hij heeft het over de Russische waarheid en die waarheid is onder anderen dat Oekraïne onderdeel is van Rusland. Bij het Eurazianisme streeft Rusland naar annexatie met zijn buurlanden langs culturele lijnen. Het doel is de grenzen van Rusland uit te breiden naar de gebieden van Oost-Europa en Centraal-Azië die de voormalige Sovjet-Unie vormden. Het doel van deze uitbreiding is een enorme Euraziatische superstaat.

Een van de weinige goede zaken dat voortkomt uit deze oorlog is dat de wereld inziet dat de energietransitie versneld moet worden. Niemand rechtvaardigt de oorlog nog.

0 views0 comments

Comments


bottom of page