top of page

De loopgraven in Oekraïne

De loopgraven in Oekraïne

DRAFT 2.0

5 augustus 2022

Oppervlakkig bekeken is de oorlog in de Oekraïne geworden wat wij allemaal niet hoopten, een langdurig, dodelijk conflict. Ik vind op het eerste gezicht weinig verschuivingen plaats. Oekraïne houdt goed stand met de door het Westen geleverde moderne wapens en de motivatie van de Russisch troepen een zorg voor de leiding.

Iets verder kijkend, zien wij dat de Russische economie goed standhoud tegen de sancties van het Westen. Dat de export van graan uit Oekraïne weer opgang komt en is er de hoop dat de voedselcrisis beperkt blijft. De inflatie is wereldwijd ongekend. Ook omdat de Russen nu niet alleen dreigen, maar duidelijk het aardgas als wapen gebruiken en de kraan steeds verder dichtdraaien. Over de cyberoorlog horen wij niets, maar dat zal wel zijn omdat het inherent is aan die “tak van sport.” Het proces dat moet leiden tot het lidmaatschap van Zweden en Finland is versneld. Dan blijkt Amnesty International forse kritiek te hebben op de president van Oekraïne. Het komt erop neer dat de eigen bevolking als schild wordt gebruikt tegen de Russisch troepen.

Ondertussen bezoekt de voorzitter Nancy Patricia Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden sinds 2019, Taiwan en escaleert de spanning tussen de Verenigde Staten en China. Bijna op hetzelfde moment meldt president Biden dat de leider van al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, afgelopen weekend werd geëlimineerd op zijn balkon in de Afghaanse hoofdstad Kabul met een raket die precieze ninja mesjes had afgevuurd.

Zonder de enige pretentie volledige te zijn, tekent zich een uiterst gevaarlijke situatie voor de wereld zich af en weet niemand waar dit naartoe gaat. Een ding lijkt mij waarschijnlijk, het gaat niet de goed kant uit en dit zal nog jaren duren.

Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page