top of page
mpgoede

De jezuïeten van het kapitalisme

De jezuïeten van het kapitalisme

DRAFT 1.0

17 maart 2021

Ik las het artikel in de Volkskrant, “De val van McKinsey: het besmeurde imago van de jezuïeten van het kapitalisme”. Zo beschouwt men en The Firm zichzelf (van der Ploeg, 2021).

Het is het verhaal van greed. Het verhaal van gigantisme; de drang om alsmaar de groeien. Het is het verhaal van hoe neoliberalisme leidt tot de drang naar groei. Groot zijn en blijven groeien leidt tot arrogantie en hoogmoed komt voor de val.

“Verreweg het grootste schandaal was echter McKinsey’s betrokkenheid bij de zogenoemde opiaten-epidemie. Die begon in de jaren negentig toen het farmaceutische bedrijf Purdue Pharma de zeer verslavende pijnstiller Oxycontin ontwikkelde. Omdat die pijnstillers opiaten bevatten, zou de verkoop ervan het startschot blijken van een ware epidemie waaraan sinds 1999 ruim 400 duizend Amerikanen overleden. De helft door pijnstilleroverdoses, de andere helft door nog zwaardere alternatieven als heroïne en fentanyl, twee drugs die in het kielzog van de pijnstillers aan een opmars begonnen in Amerika.

In eerste instantie werden vooral de farmaceutische bedrijven aansprakelijk gesteld voor die golf van ellende, maar tijdens de vele rechtszaken over het onderwerp werd ook steeds vaker de naam McKinsey genoemd.

Het was immers McKinsey dat gedurende 15 jaar meerdere farmaceutische bedrijven adviseerde hoe de omzet uit die opiaten te maximaliseren. In 2002 stelde het bijvoorbeeld aan Johnson & Johnson voor de marketing van hun pijnstiller, die 50 tot 100 keer sterker was dan morfine, specifiek te richten op ‘patiënten met een hoog risico op misbruik’, zoals mannen onder de 40. Daar lag volgens McKinsey een ‘kans’.

Ook adviseerde het Purdue te suggereren dat ‘opiaten stress verminderen en ervoor zorgen dat patiënten optimistischer worden en zich minder geïsoleerd voelen’. Verder zocht het actief naar manieren ‘tegenstand te bieden aan de emotionele berichten van moeders wier tieners gestorven zijn aan overdoses’.”

Het was Déjà vu, vanwege de gelijkenis met Arthur Andersen, waar ik tot en met 2001 werkte (McDougall, Smith , Squires, & Yeack, 2003).

In beide gevallen gaat het grote oude global organisaties, die zijn groot geworden om basis van ethiek en moraal en superieure kwaliteit, maar die na de jaren tachtig besmet raakten met het neoliberale marktdenken. Het ging steeds meer en op den duur alleen maar om het geld bij de partners en dat is de downfall.

References

McDougall, L., Smith , C., Squires, S., & Yeack, W. (2003). Inside Arthur Andersen: Shifting Values, Unexpected Consequences.

van der Ploeg, J. (2021, maart 4). De val van McKinsey: het besmeurde imago van de jezuïeten van het kapitalisme. Retrieved from www.volkskrant.nl: https://www.volkskrant.nl/.../de-val-van-mckinsey-het.../

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page