top of page

De financieel-economische situatie van Curaçao voor en na de coronacrisis en het financieel toezicht

mpgoede

De financieel-economische situatie van Curaçao voor en na de coronacrisis en het financieel toezicht

DRAFT 1.0

27 juni 2021

O 22 juni 2021 hield de voorzitter van de Cft een lezing over Curaçao voor en na de corona en toezicht. Ik het genoegen de druk bezochte lezing te mogen voorzitten (Gradus, 2021). Er kwamen ongeveer driehonderd mensen erop af. Het was in feite voor het eerst na bijna twee jaar dat een dergelijke bijeenkomst weer mogelijk. Er was dus een duidelijke behoefte. Ik kreeg de indruk dat veel mensen opzoek zijn naar het antwoord op de vragen: waar staan wij nu en hoe moet het verder?

Het verhaal begint in 1996 bij “Toekomst of schuld” van van Lennep. De essentie van de boodschap van van Lennep is dat alleen schuldsanering niet de oplossing is, maar dat de economie ontwikkeld moet worden. Het is precies het punt waar het eiland vijfentwintig jaar later weer in verkeerd. De problemen zijn niet veroorzaakt door de pandemie, maar deze zijn blootgelegd. Krimp van de economie ws 20% in 2020 en herstel zal plaatsvinden in de periode 2022-2025, volgens IMF. Voor de coronacrisis was de structurele krimp bijna 10 procent in 10 jaar en structurele aanpassing van de begroting heeft onvoldoende plaatsgevonden.

Wij kampen met een hoge werkloosheid. De werkloosheid van jongeren ligt tweeënhalf keer hoger dan de normale werkloosheid. De ongelijkheid is groot. Het eiland behoort tot de landen met de grootste ongelijkheid in de regio. Ook de productiviteit is laag. Ook ouderen hebben het zwaar en er zou gekeken moeten worden of het uitkeren van AOV naar draagkracht niet mogelijk is. Dit allemaal in een context dat de sociale fondsen in de gevarenzone zitten. Het overheidsapparaat is de groot en te duur. Het vrijwillig afvloeien van ambtenaren boven de zestig is een goed stap in de richting van het verlagen van de apparaatskosten. Reeds vijfentwintig jaar zijn hervormingen nodig, onder anderen op het gebied van de arbeidsmarkt.

Volgens het IMF zal de economie zich geleidelijk aan herstellen. In 2023 zal het toerisme zich herstellen. Het volledig herstel is pas in 2024. De vaccinatiegraad is een van de hoogste in de regio. Deze voorsprong gekapitaliseerd worden. In 1922 zal Curaçao nog liquiditeitssteun van Nederland nodig hebben. Pas in 2024 of 2025 is de economie op het niveau van 2019. Het gaat om buitenlandse investeerders aantrekken.

De conclusies van Gradus zijn: Komende jaren gaat het om zowel de begroting op orde als een structurele verbetering van de productiviteit. Belangrijke opgave om zorg- en sociale zekerheid ook voor toekomstige generaties te behouden. Coronacrisis heeft structurele onevenwichtigheden benadrukt en het komt er nu op aan!

Voor Gradus zijn conclusies presenteert, stelt hij dat het eiland veel te bieden heeft; natuur, cultuur, strand. Het is duidelijk dat Curaçao een mooie toekomst wenst in het toerisme. Dit is iets wat het eiland altijd heeft getracht te voorkomen. Het streven was een gediversifieerde economie. Wat wrang is dat Gradus misschien gelijk heeft, dat wij niet meer zijn dan een top toeristische bestemming.

References

Gradus, R. (2021). De financieel-economische situatie van Curaçao voor en na de coronacrisis en het financieel toezicht. Willemstad: College Financieel Toezicht Curacao.

Dr. Miguel Goede

 
 
 

Comments


© Miguel Goede, 2024
bottom of page