top of page

De energie van Curaçao

De energie van Curaçao

DRAFT 2.0

19 februari 2022

Curaçao is in meerdere opzichten een energie eiland. Voor honderd jaar hadden wij een van de grootste en belangrijkste raffinaderijen in de regio. Het doek schijnt voor deze te vallen. Corruptie heeft het de genade slag toegebracht. Laten wij dat niet vergeten. Corruptie is negatieve energie.

Energie wordt geproduceerd door Aqualectra. De productiemix is redelijk duurzaam. “29.3% (2019: 31.1%) of Curaçao’s electricity consumption was produced with renewable sources.” Experts proberen mij aan het verstand te brengen dat 100% duurzame energie niet mogelijk is. In 2010 kwam zonne energie erg opzetten maar toen werd de terugkoopprijs van aan huis opgewekte stroom aangepast naar boven en was de vaart eruit.

De wereld bevindt zich in energietransitie; het moet duurzaam worden. Hier zitten wij nog vast in het fossiele tijdperk. De aardolie van Guyana en Suriname hebben ons gehypnotiseerd. Terwijl anderen praten over Curaçao als living lab voor energie, met name hydro energie. Het zou mooi zijn als Curaçao versneld zou instappen, want de wereld gaat in een rap tempo voor deze vorm van energie (Wood, 2022). Er liggen plannen voor dergelijk lab op een deel van de terreinen die vroeger bij de raffinaderij hoorden. Helaas moeten wij realistisch blijven, want Curaçao heeft niet de visie en de denk- en uitvoeringscapaciteit om deze klus te klaren. Inmiddels is het aandeel van groene energie op Bonaire gestegen van 25% naar75%. Kan Curaçao nog de rol van living lab claimen?

References

Wood, J. (2022, February 14). Which countries could become the world’s hydrogen superpowers? Retrieved from www.weforum.org: https://www.weforum.org/agenda/2022/02/clean-hydrogen-energy-low-carbon-superpowers/

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page