top of page

De analogie van Curaçao en de voetbalbond FFKDRAFT 4.0


9 oktober 2023


10 oktober 2023 is het dertien jaar geleden dat wij als land aan dit avontuur te begonnen. De verwachtingen waren hoog gespannen maar nu hebben wij een even grote schuld als voor 2010 en zijn wij afgezakt tot het armste land binnen het koninkrijk. Ik ga geen lijst maken van zaken die achteruit zijn gegaan, zoals de infrastuctuur, onderwijs en de zorg.

De analogie tussen Curaçao en de voetbalbond FFK is treffend. Beide waren ooit veelbelovend en klommen gestaag op de ranglijsten. Maar nu staan we feitelijk onder toezicht van het Koninkrijk (een parallel met de FIFA). Enorme financiële problemen kwellen ons, en onze zaken kunnen niet genormaliseerd worden (kijk maar naar de gaten in de wegen). Wij worstelen met het naleven van onze staatsregeling en het Statuut. Het is lang geleden dat we bestuurlijk succes boekten, en het is niet duidelijk wie dit land eigenlijk bestuurt, net zoals het niet duidelijk is wie de bondscoch is.

Net als bij een voetbalwedstrijd, willen de beste spelers niet toetreden tot de selectie, verlaten de fans (in dit geval de burgers) het stadion voortijdig en wachten ze niet op het eindsignaal. Ook hier is eigenbelang, groepsbelang en deelbelangen, zoals die van Famliy & Friends, de boosdoener.

De klimaatcrisis doet het water letterlijk aan onze lippen stijgen, maar we lijken niet in staat ons gedrag te veranderen. Het lijkt bijna op een geniale analogie of geniala anarchie waarin we verstrikt zijn geraakt.

Het is hoog tijd dat wij onze verantwoordelijkheid nemen en streven naar een positieve verandering voor Curaçao, net zoals een sportteam streeft naar de overwinning.


Miguel Goede

17 views0 comments

Recent Posts

See All

Komentar


bottom of page