top of page

De agenda van Curaçao

De agenda van Curaçao

DRAFT 1.0

24 maart 2021

Het is de tweede dag van van de tweede lockdown. Gisteren waren er COVID-19 250 besmettingen en dat is een nieuw record. De verkiezingen waren afgelopen vrijdag, slechts vijf dagen geleden. Ook viel de gedoodverfde nieuwe premier thuis en het ziet er vrij zorgelijk uit, maar komt het gelukkig goed. De officialisering van de stemmen verloopt moeizaam en is nog niet afgerond, want er zijn blijkbaar ook zwart-witte stembiljetten. Ondertussen vecht de politieke elite onderling om de eer, wie het juist had dat de Caribisch Ontwikkelings en Hervorming Organisatie Organisatie (COHO) niet te rijmen valt het Statuut. Ondertussen verliezen mensen hun baan. Zijn mensen ziek. Gaan mensen dood. Proberen mensen online te werken en te studeren maar valt het geprivatiseerde internet steeds uit.

Wat zijn de uitdagingen van de Curaçao?

De volgende pandemie. Dat is op Curaçao misschien een issue dat spelt bij de epidemiologen, maar daar zijn wij niet mee bezig. De massa probeert te overleven en de rest is bezig met machtsspelletjes.

De klimaatcrisis speelt hier niet. Veel energie wordt gestoken om de raffinaderij weer te openen en om meer hotels te bouwen, tweijl de toekomst van het toerisme onzeker en kwetsbaar is.

Armoede. De pandemie heeft het al lang bestaande probleem van de armoede blootgelegd en verder vergroot. De rijen bij de voedselbank zijn niet te beschrijven. Ons sociaal stelsel hielp al niemand uit de armoede en aan hervorming komen wij voorlopig niet toe. Jongeren en ouderen hebben grote problemen. Ouderen leven in armoede en in eenzaamheid. Er is geen discussie over het aanpassen van shareholder kapitalisme. Wel probereb werkloze jongeren het steeds vaker als (social) entrepreneur.

Food- and water security. Het vele regenwater, veroorzaakt door La Niña, stroomt rechtstreeks naar zee. Het schijnt dat de voedselproductie stijgende is en dat is weer positief.

Digital divide. De connectivity op het eiland holt achteruit sinds de privatisering van de telecomprovider, inclusief de infrastructuur, die ook bestaat uit zeven zeekabels. Nu lees ik in de krant dat het nutsbedrijf Aqualectra het netwerk van glasvezelkabels willen verkopen (niet leasen) (Aqualecra ziet kansen voor telecom; Glasvezelnetwerk aanbieden voor gebruik, 2021). Zo wordt nog meer van onze vitale infrastructuur “geprivatiseerd”.

The Future of Work. Behalve conferenties en rapporten is er nog niet veel gebeurd. Het onderwijs heeft de zoveelste poging ondernomen om te digitaliseren. Afstandsonderwijs tijdens de lockdown gaat erg moeilijk.

Cybersecurity, -war en –terrorisme. Daar komen wij niet aan toe, hoewel er al een ministerie is gehit door ransomware. De regering heeft wel enkele adviseurs over de vloer gehad, dus er wordt aangewerkt?

Deze uitdagingen zijn ook voor Curaçao! Het antwoord op deze uitdagingen zijn geformuleerd op www.curacao2030.net.

Wat zal er in het regeerakkoord staan?

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page