top of page

Curaçao is de armste binnen het Koninkrijk?

Curaçao is de armste binnen het Koninkrijk?

DRAFT 2.0

21 mei 2022

Tijdens de jaarlijkse conferentie van de PNP, hoorde ik partijvoorzitter Ramon Chong stellen dat Curaçao het armste (ei)land is binnen het Koninkrijk en het niet juist is om ons met de armste landen in onze regio te vergelijken. De man heeft donkere ogen en geen blauwe, dus kan ik hem niet daarop geloven. Met behulp van de database van Economische Bureau Amsterdam creëer ik een grafiek en lijkt Curaçao steeds armer de worden. Wel voorspellen ze verbetering richting 2025, maar blijven wij relatief net zo arm ten opzichte van de rest.

Figuur 1: Grafiek vergelijking BBP per capita Curaçao en ander landen in de Caribbean

Omdat in de grafiek data ontbreekt van bijvoorbeeld Bonaire, St. Eustatius en Saba creëer ik een eigen tabel, en kunnen wij vaststellen dat wij inderdaad de armste zijn, maar wij wanen ons een Bubai in de Caribbean. Suriname is relatief heel arm, maar het effect van de olievondsten moet nog intreden.

Haïti heeft een BBP per capita van ongeveer $1.000. Soms hoor ik mensen zeggen dat als wij zo doorgaan, ons BBP per capita die kant uit gaat. Het geeft allemaal te denken.

Figuur 2: Tabel vergelijking BBP per capita Curaçao en ander landen in de Caribbean en met Nederland

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

ความคิดเห็น


bottom of page