top of page

Curaçao en technologie

Curaçao en technologie

DRAFT 1.0

22 augustus 2021

Ooit hoorde ik een column van Ronald Plasterk, voor dat hij minister van onderwijs werd, dat bèta wetenschappers de wereld echt veranderen. Het is een goede stelling voor een column; ik begrijp wat hij wil zeggen en ga even met hem erin mee.

Tot een paar jaar geleden zou ik stellen dat de Yu di Kòrsou aan leg heeft voor techniek. Ik zou dan naar het boek “Geniale anarchie” verwijzen. De afgelopen tijd weet ik het niet meer zo zeker: Aqualectra, Flow, raffinaderij, civiele techniek.

Het is ver dat nu iedereen ziet dat internet een basisbehoefte is en basisinfrastructuur voor economische ontwikkeling. Het kan daarom niet goed snel genoeg en niet goedkoop genoeg zijn.

De eerst industriele revolutie bewijzen de stelling. Door de technologie veranderde de wijze van productie, ontstonden fabrieken, steden, wegennet, veranderde ook familiestructuren, ontstonden nieuwe ideologieën en een nieuwe overheid. Kortom: technologie verandert de sociologie.

De industriële revolutie is nooit meer opgehouden de vierde versie is in volle gang (4IR); voortbouwend op het internet met als vlaggenschip kunstmatige intelligentie, maar ook big data, Internet of Things, 3D printing en meer. Het leiderschap in Willemstad begrijpt dit niet en houdt coûte que coûte aan verouderde technologie. Ik zeg steeds dat wij ons in 2.0 (raffinaderij) en 1.0 (Tula) gevangen houden en de wereld al 4.0 en 5.0 bezig is (Goede, 2013; Goede, 2020).

De pandemie legt dit bloot en versnelt zaken (Goede, 2020). Het vaccin is een technologie met technologie ontwikkeld. De combinatie industriële technologie en marktdenken heeft geleid tot ontwikkeling ten kosten van de planeet en de mensheid. (Al Gore en anderen laten metingen zien dat de opwarming van de aarde begint met de industriële revolutie (Gore, 2007).) Het uit zich in de pandemie en de klimaatcrisis, die zich vanaf 2019 het beste laat zien in bosbranden.

Het is de industriele technologie die ons in de problemen heeft gebracht, nu moet de informatie- en biomedische wetenschappen de mensheid redden. Daarbij zullen weer nieuwe fouten gemaakt worden. Volgens mij komt het neer op sparen van de natuur, schoonmaken van de natuur en herstellen. Ik vrees dat wij op Curaçao het niet begrijpen, het niet willen begrijpen en het niet kunnen begrijpen. En dat zal veel leergeld betekenen. Initiatieven als doughnut economy en beleid op het gebied van coöperaties zullen voorlopig holle frasen blijven, totdat wij de lessen van COVID-19 hebben geleerd.

References

Goede, M. (2013). Curacao 3.0: Hoe kunnen we Curacao 2.0 naar het niveau 3.0 brengen? Hoofddorp: Uitgeverij Eigenboek B.V. Retrieved from https://www.academia.edu/44455284/Cura%C3%A7ao_3_0

Goede, M. (2020). COVID-19 and Change. Archives of Business Review, 8(7).

Goede, M. (2020). Society 5.0; We and I. Retrieved from https://www.academia.edu/41912670/Society_5_0_We_and_I

Gore, A. (Director). (2007). An Incoventient Truth [Motion Picture].

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page