top of page

Bermuda is het nieuwe Curaçao

Bermuda is het nieuwe Curaçao

DRAFT 1.0

21 augustus 2021

Ooit was Curaçao het centrum van de financiële offshore. Nu probeert de sector, en de hele economie van het eiland, te overleven, nu de kans dat de raffinaderij open blijft nog nooit zo klein is geweest. Hoe is dat zo gekomen? Nederland heeft de business overgenomen? Amerika heeft belastingverdragen opgezegd? Anderen zijn ook in de business gestapt? Wij hebben niet opgelet? (van Beurden, 2018)

Iemand uit de sector, vertelde mij vanuit België, dat Curaçao maar eens moest gaan kijken naar Bermuda. Ik verwar het vaak met Bahamas, vanwege de identieke stranden langs de hotels, die ik ken van de conferenties waar ik aan heb deelgenomen. Het lijkt helemaal Amerikaans, maar ondertussen kopen de Chinezen de boel op.

Bermuda is een Brits overzeesgebied. Op dit moment is Bermuda een groeiend offshore center. Wij willen geen offshore een genoemd worden. Dat is begrijpelijk want onder anderen OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) jaagt op tax-havens. Maar Bermuda doet het goed. Dat komt volgens mijn vriend door moderne, eenvoudige wetgeving, dat goed toezicht mogelijk maakt en daardoor goede service. Het werkt want de klanten komen er op af.

Nu zult u verwachten dat ik zou zeggen, dat wij onze offshore moeten moderniseren. Dat is iets dat wij, volgens de spelers zelf, al jaren aan het doen zijn. Bovendien zal de druk van OECD alleen maar toe blijven nemen. Ik zeg dat wij nieuwe sectoren moeten ontwikkelingen: een energie revolutie, even silicon valley, transnational education, allemaal in een livinglab.

Het kan alleen als wij ophouden met Tula warda. Ik heb geen optie, mi ta warda boso akinan. Ik vrees dat wij telaat zullen zijn.

References

van Beurden, M. (2018). De Curaçaose offshore; Ontstaan, groei en neergang van een belastingparadijs, 1951-2013. Amsterdam: FacultyFaculty of Humanities (FGw) ; Amsterdam School of Historical Studies (ASH).

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Other Side of the Coin

The Other Side of the Coin March 2, 2024 In our discussion on disease poverty, primarily stemming from the lack of a steady income, it's essential to consider the flip side: the presence of excessive

bottom of page