top of page

Bent ú de burgemeester?; Sylvester

Bent ú de burgemeester?; Sylvester

DRAFT 1.0

15 augustus

Ik heb de autobiografie Joyce Sylvester gelezen (Sylvester, Bent ú de burgemeester?; autobiografie van een pionier, 2021) omdat ik mij de naam herinnerde van haar proefschrift uit 1999, toen ik het raadpleegde, omstreeks 2002, in het kader van mijn eigen promotieonderzoek (Goede, 2005). Het was studente Dona Philbert die wij attendeerde op het werk van haar nicht. Al gauw ontdekte ik dat wij meer overeen hebben, maar laat ik de rode draad, of wat punten die ik belangwekkend vond, aanhalen.

In 2008 werd Sylvester eerste vrouw van Surinaamse afkomst die in Nederland burgemeester werd. Ze is geboren in 1965 in Nederland. Haar vader arriveerde in 1962 in Nederland. Haar moeder in 1963. Ze heeft een tweeling als zussen. Al gauw werd ze geconfronteerd met discriminatie en racisme. Het verhaal draait rond de voetbalvereniging Real Sranang dat in 1960 was opgericht en waar de vaders van onder anderen Ruud Gullit en Frank Rijkaard ook voetbalde.

De vader had heimwee en zo vertrok het gezin naar Suriname. Daar leerde Silvester de familie kennen. Maar in 1975, met de onafhankelijkheid van Suriname, keerde het gezin terug naar Amsterdam. Ze was toen elf jaar. Hoewel ze de capaciteiten had, was het niet vanzelfsprekend dat ze naar het VWO ging in 1978. In 1984 deed ze eindexamen.

Aanvankelijk wilde dierenarts worden. Ze deed culturele antropologie, communicatiewetenschappen en politicologie. Ze schreef wedstrijd verslagen van Real en belandde zo in de (sport)journalistiek.

Haar ouders stemde PvdA. In 1985 kwam haar moeder te werken bij de huismeester van burgemeester Ed van Thijn. Van Thijn blijkt een van haar grootste inspiraties te zijn.

In 1991 studeerde ze af en ging werken bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Al gauw bij de gemeente Amsterdam als bestuursassistent. Ze raakte in de ban van verzelfstandiging en privatisering. Het werd haar promotie (Sylvester, 1999). Na promotie ging ze aan de slag bij adviesbureau Twynstra Gudde als adviseur.

In zomer 2003 belandde zij in de Eerste Kamer voor de PvdA. Als ik het goed begrijp, bleef ze twaalf jaar in de Eerste Kamer. In 2008 werd ze waarnemend burgemeester van een gemeente net onder Den Helder, Anna Paulowna. Ze bezocht de VN en naar aanleiding daarvan liep ze stage bij de politie in New York. Ze maakt, als waarnemend burgemeester de fusie van de gemeenten Naarden, Bussum en Muiden mee. Aan het einde van haar periode in de Eerste Kamer werd ze geridderd. Vanaf 2016 is substituut Nationale ombudsman.

Wat is de boodschap van dit boek? Enerzijds is het het verhaal van een zwarte vrouw die veel moest overkomen om te bereiken wat ze heeft bereikt. Maar ik zie het eerder als een lofzang aan de meritocratie in Nederland. Een individu die op basis van haar kwaliteiten is gekomen waar ze wilde komen. Ook zie ik het al een verhaal van Suriname, en de bevolking, die in 1975 onafhankelijk werden.

References

Goede, M. (2005). Groei en fragmentatie van de overheid op de Nederlandse Antillen en Curacao; Organisatie ontwikkeling bij verzelfstandigde overheidsorganisatie en de kernoverheid van 1985 tot en met 2002. Febodruk b.v.: Enschede.

Sylvester, J. (1999). De praktijk van privatisering; Een verkenning. Den Haag: Sdu Uitgevers.

Sylvester, J. (2021). Bent ú de burgemeester?; autobiografie van een pionier. Amsterdam / Antwerpen: Atlas Contact.

0 views0 comments

Comments


bottom of page