Ayó Coho, ayó Momo
DRAFT 3.0
17 januari 2023
“Ayó Momo,” klinkt het ieder jaar―als een pandemie niet in de weg staat―in de avond vlak voor de aswoensdag in gaat. Rei Momo wordt onder luid gejoel van de muite naar de brandstapel gevoerd, om het carnaval af te sluiten en de vastentijd in te luiden.
Het voorstel van het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho) is doorgestreept, van tafel, door de shredder, in de prullenbak. Dit in het carnavalsseizoen en roept door de naam Coho een associatie op met carnaval. Zo zou men kunnen stellen dat het Coho-carnaval ten einde is gekomen. Maar laat ik het niet over die boeg gooien.
Coho is in feite de uitvoeringsstructuur van de hervormingen van het landspakket. Het is door Den haag bedacht omdat vele hervormingen al jaren wachten op implementatie, soms wel meer dan twintig jaar. Het was bedoeld, niet alleen als een vorm van controle, maar ook van adviseurs en een mechanismes voor bijstand. Het wordt nu vervangen door een onderlinge regeling. Dat houdt in feite in dat er geenuitvoeringsorgaan is, ondanks dat er al een tijdelijke werkorganisatie is. De vraag blijft: waarom zou de implementatie nu deze keer lukken? De achterstanden op de implemenatie beginnen al zichtbaar te worden.
Ik had dit al voorspeld in een schrijven, waarin ik stelde dat de schaamcultuur het altijd wint van de schuldcultuur (Curaçao versus Nederland). Zie in deze context de excuses van Nederland voor de rol tijdens de slavernij. En ja, het voorstel Coho ging erg ver en schuurde met de autonomie van de landen of beter gezegd met die van de politiek. Want volgens mij is de kiezer hier te lande al decennia gegijzeld door de politiek. De politiek is self serving via het mechanisme van Family & Friends en burger wordt letterlijk iedere dag armer en baant zich een weg, zigzag de gaten op de omzeilend. De hoop op bevrijding is opgegaan in de rook van de brandstapel. Het is nu d broekriem aanhalen in de vastentijd, want de leningen aangegaan om de lockdowns te overbruggen moeten nu dit jaar afgelost worden.
Miguel Goede
Comentários