top of page

Autobusbedrijf Curaçao, ABC Busbedrijf

Autobusbedrijf Curaçao, ABC Busbedrijf

DRAFT 1.0

10 maart 2021

ABC Busbedrijf komt met een app voor haar cliënten. Via de app weet de cliënt wanneer de bus aankomt en kan de cliënt een reis plannen (ABC Busbedrijf goes digital, 2021). Nu bestaat zoiets allang in bijvoorbeeld Nederland maar is hier heel welkom en er nodig, want in de zon op de bus wachten is geen pretje. Het bedrijf hoopt met de app de toeristen beter te bereiken. En dat is broodnodig, om de het aantal passagiers te verhogen. De laatste jaren hebben veel cliënten een auto met een rechts-stuur aangeschaft. En nu door de pandemie werk en andere activiteiten op een lager pitje zijn, is het weer een verliespost, want het volume aan passagiers is verder afgenomen.

Het bedrijf verkeert sinds jaar en dag in de financiële problemen. Ik ken het bedrijf, als organisatie- en management adviseur, al vanaf eind jaren tachtig toen ik nog intern-adviseur was bij het eilandgebied Curaçao en de heer Wawoe directeur was. Het bedrijf worstelde vanwege concurrentie met de kleine bussen en had een verouderd wagenpark (bussen). Allemaal gevolgen van de politieke inmenging.

Omar Con was de eerste die de oude simpele machineorganisatie weer op de rit kreeg. Hij schafte nieuwe bussen aan (soms waren dat tweedehands bussen uit Nederland) en introduceerde de airco in de bus.

Innovatie werd langzaam, met vallen en opstaan, onderdeel van de vermoeide machineorganisatie. In 2014 introduceerde, ik denk directeur Riles Paulina, Wifi in de bus. Toen heb ik enkele keren gesproken met de directie omdat ik voorstelde om studenten tijdens de daluren, gratis te laten reizen tussen de universiteit en Otrobanda, als vervoer binnen de Knowledge Zone. Het idee was onder anderen om de toekomstige professional te winnen voor het openbaar vervoer. Dit idee was toen te vooruitstrevend en het heeft nooit het daglicht gezien.

Ook mede door de pandemie, de huidige directeur John Cijntje en voortschrijdende technologie wordt nu deze app geïntroduceerd. It is the way to go! Maar ook hier geldt, houd het op het niveau abc, basic, sense and simplicity.

References

ABC Busbedrijf goes digital. (2021, maart 8). Antilliaans Dagblad.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Creativiteit DRAFT 4.0 29 november 2023 Een van de vaardigheden van de Future of Work is creativiteit. Creativiteit houdt in dat je in staat bent om unieke oplossingen te bedenken en je perspectief ku

De volgende verkiezingen op Curaçao DRAFT 4.0 28 november 2023 De volgende verkiezingen op Curaçao. Nu de verkiezingen in Nederland maar ook elders hebben plaatsgevonden, bijvoorbeeld Argentinië, begi

Happy birthday ChatGTP DRAFT 4.0 27 november 2023 Op 30 november vieren we de eerste verjaardag van onze vriend ChatGPT, die de wereld heeft veroverd. In slechts één jaar hebben Chat en wij heel wat m

bottom of page