top of page

Aruba, Curaçao en Sint Maarten en het het prisoner's-dilemma

Aruba, Curaçao en Sint Maarten en het het prisoner's-dilemma

DRAFT 1.0

4 juli 2021

Er zijn van die klassiek onderdelen in de bestuurskunde. Het prisoner's-dilemma is er zo een. Het is een element uit de speltheorie. Het gevangenendilemma is een gedachte-experiment uit de speltheorie dat laat zien waarom volledig rationele individuen die niet met elkaar kunnen communiceren misschien niet samenwerken, ook al lijkt het in hun belang te zijn om dat wel te doen. Zelfs wanneer de verdachten kunnen communiceren en vooraf afspreken te zwijgen, is het gunstig de ander te verraden en alsnog te bekennen. De volgende tabel geeft de gedachtegang van elk van de verdachten weer:

Ik zwijg Ik beken

Ander zwijgt Ik krijg een geldboete Ik ben vrij

Ander bekent Ik krijg tien jaar Ik krijg vijf jaar

Het gaat als volgt. Twee arrestanten van een gezamenlijk misdrijf worden gearresteerd en gescheiden en ook gescheiden verhoord. Het bewijs ontbreekt. De ondervrager doet beide verdachten een voorstel. Al beiden zwijgen krijgen ze een geldboete. Als er één bekend wordt die beloond voor zijn medewerking en gaat vrijuit. Degene die niet bekend krijgt tien jaar gevangenisstraf. Als beiden bekennen, krijgen ze allebei vijf jaar gevangenisstraf. Wat zullen de verdachten doen? Samenwerken met elkaar en zwijgen of niet samenwerken en bekennen.

Het gevaar is dat als de ene verdacht wel zwijgt en de andere bekend hij de maximale straf krijgt en de andere vrijuit gaat. Het spel wil dat beiden zullen bekennen en dat is een Nash-evenwicht. Als een dergelijke situatie met dezelfde partijen vaker voorkomt (herhaaldelijk gevangenendilemma), dan is het beter om samen te werken en beiden te zwijgen. Is het eenmalig dan ligt het anders (Prisoners dilemma, sd).

Nu onderhandelen Aruba, Curaçao en Sint Maarten apart met Nederland over Coho en de landenpakketten. Moeten de landen samenwerken of alleen rekening houden met het eigenbelang los van elkaar? Wat ik zie is dat alle eilanden apart onderhandelen ook al is er bij een gezamenlijke strategie meer te bereiken. Maar het is maar een theoretisch model.

References

Prisoners dilemma. (n.d.). Retrieved from nl.wikipedia.org: https://nl.wikipedia.org/wiki/Prisoner%27s_dilemma

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page