top of page

Arbeidsproduktiviteit, transactiekosten en Cost of doing business op Curacao

Arbeidsproduktiviteit, transactiekosten en Cost of doing business op Curacao

DRAFT 1.0

15 oktober 2021

Arbeidsproductiviteit, transactiekosten en cost of doing business op Curaçao. Ik ben onderweg om een röntgenfoto te laten maken van mijn schouder. Onderweg kom ik op het idee om even een het over onze held Pedro Luis Brion (Riedel, 2008) op te halen. Een voetnoot is dat deze historicus leraar van het tweede jaar was op mijn lagere school, Mgr. Niewindt College. Een paar dagen eerder wees zijn dochter op het bestaan van dit boek. Als ik de winkel binnenstap, ga ik direct naar de boekenrek, want zoveel boeken hebben onze boekhandels niet. Ik zie het boek niet maar zie wel diverse nummers van het tijdschrift Kristòf liggen, maar niet het nummer over Brion en Carlos Manuel Piar waar ik ook naar op zoek ben (Kristòf, 2021). Uiteindelijk benadert een dame mij en vraag of ik het kan vinden. Ik vraag of ze het nummer heeft dat ik zoek, het is het meest recente nummer. Na even stellen wij vast dat ze het nummer niet hebben, maar ze meldt dat ze sinds kort wel een boek over Brion heeft. Ik zeg: “daar ben ik voor gekomen, waar staat het?”. Het blijkt ergens ander in een vitrinekast te staan. Ze gaat op zoek naar de sleutel. Er zijn maar twee exemplaren over. Dan blijkt ze het niet geprijsd te hebben. Een collega wordt erbij geroepen. Het wordt geprijsd en ik kan tappen en ben minuten later dan gepland weer in de auto. Op weg naar het ziekenhuis stap nog even bij een andere boekhandel. Daar hebben ze het tijdschrift wel. Er wordt nog een klant voor mij geholpen, aan de kassa. Het gaat niet snel. Dan ben ik aan de beurt. Alles wordt klaar gemaakt, de caissière vraagt nog even hoe het mij gaat. Ik kan tappen. Het boek moet nog in een zakje, met plakband. Wat een verspilling. Als ik wil weglopen blijkt het bonnetje niet in de dichtgeplakte zak te zitten. Al met al was ik meer tijd kwijt aan de kassa's dan het boek of tijdschrift in handen krijgen.

Ik moet denken aan toen ik mijn broer in Leiden steeds vroeg om een boek voor mij mee te nemen. Hij klikte steeds op lokale boekhandels en voor ik het wist viel het bij hem door de deur; zonder extra kosten. Ik moet gelijk denken aan de astronomische bedragen die wij betalen, als spullen hier met de post worden gehaald.

Bij het ziekenhuis, wordt ik ontvangen door de bewaker, alias portier. Een vriendelijke man. Ik moet wel een medisch mondkapje hebben. Gelukkig heb ik die, anders kwam ik niet binnen. Even buiten wachten. Dan mag ik binnen. Ik zeg dat ik een afspraak kon maken. Tussenhaakjes, ik was in de ochtend via Whatsapp al bezig, maar het leek mij omslachtig. Ik hoefde helemaal geen afspraak te maken. Ik kon plaatsnemen in de wachtkamer. Vijftien minuten later reed ik weg, met de boodschap dat de foto morgen, via email, verzonden zou worden naar de huisarts, die het weer zal doorsturen naar de fysiotherapeut.

Thuis gearriveerd wil ik het werk oppakken, maar kan alleen doorwerken aan documenten die niet in de cloud zijn, want FLOW is uit de lucht.

Laten ik mij beperken tot de boekhandel: Ik moest twee bezoeken en wachten, om te bemachtigen wat ik nodig heb. In Nederland of de VS hoefde ik niet eens van huis als ik het niet wil. Ik zou het wel doen, snel de boeken kopen en in hun café beginnen te lezen.

De arbeidsproductiviteit is de gemiddelde productie van één werknemer in een bepaalde periode. Daar verschijnen regelmatig ingewikkelde rapporten over. “De ontwikkeling van de arbeidsproductiviteit is op Curaçao één van de oorzaken van de achterblijvende economische groei. Afhankelijk van de gekozen meetmethode daalde de arbeidsproductiviteit tussen 2010- 2017 met 0,7-1,1 procent gemiddeld per jaar.” (van Buiren & Ernst, 2019) Maar het gaat over het verhaal wat ik hier vertel. Het trainen van personeel en verbeteren van processen zou veel kunnen verbeteren.

References

Kristòf. (2021). Kristòf, 22(3).

Riedel, R. (2008). Un otro kara di Luis Brion. Antilliaans Dagblad.

van Buiren, K., & Ernst, L. (2019, februari). Kerncijfers Caribisch deel Koninkrijk; Economische, financiële en sociale ontwikkelingen 2010-2017. Opgehaald van https://www.tweedekamer.nl/sites/default/files/atoms/files/kerncijfers_koninkrijk_definitief_19022019.pdf

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page