top of page

85 jaar parlementaire democratie van Curaçao

85 jaar parlementaire democratie van Curaçao

DRAFT 3.0

9 april 2023

Op 5 april herdachten de Staten dat wij 25 jaar parlementaire democratie kennen. De eerste keer dat ik mij bewust werd van die datum was tien jaar geleden, in 2013, toen wij stil stonden bij 75 jaar . Ik ontving toen nog een uitnodiging voor de bijeenkomst in de Staten. Ik bedankte voor de eer. Ik legde uit dat de democratische Staten niets hebben gedaan om terrorisme tegen mensen te stoppen. Mocht u het zijn vergeten, het eerste kabinet van land Curaçao heeft massaal mensen in topposities vervolgd en ontslagen. Deze mensen, onder wie ondergetekende, zijn nooit gerehabiliteerd. Misschien moeten wij eerst op de rehabilitatie van Tula, later dit jaar, wachten.

Wij zijn nu tien jaar verder en tijd wordt geassocieerd met groei, positieve ontwikkeling. Helaas is dit niet het geval. De afgelopen tien jaar hebben wij minstens drie trauma’s toegevoegd aan onze beleving van democratie. De eerste toen het kabinet Schotte niet wilde aftreden in 2012. De tweede in 2017 toen Ribeiro als minister de verkiezingen wilde uitstellen. En de derde rond 2020 toen mensen als Elhage en anderen naar de rechter moesten om tot de Staten toegelaten te worden. Over deze trauma’s heb ik niemand gehoord. Ook hier hebben wij het vergeten coping mechanisme.

Nu moet ik zeggen dat wereldwijd de democratie onder druk staat (Goede, 2019). Maar wij moeten ons richten op onszelf. Ik heb het parlement veel te weinig gehoord over het feit dat de minister president de Onderlinge Regeling, die het land bindt voor de komende vier plus twee jaar, tekende zonder de volksvertegenwoordiging er in te kennen. Dus is dit zoals zo vaak met zoveel zaken a lot of talk with no substance. We hebben nog een hele lange weg te gaan.

References

Goede, M. (2019). The End of Democracy as we know it. Kybernetes. Retrieved from https://www.academia.edu/39655240/The_future_of_democracy_the_end_of_democracy_as_we_know_it

Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page