top of page

1 mei 2023; een grijs en grauwe dag van de arbeid op Curaçao

1 mei 2023; een grijs en grauwe dag van de arbeid op Curaçao

DRAFT 3.0

7 mei 2021

Voor mij is 1 mei altijd een zeer blijde dag want het is de verjaardag van mijn dochter en de dag voor de verjaardag van onze zoon. Al vroeg begon ik rond te vragen waar ik de uitzending van de traditionele kerkdienst, gevolgd door een optocht met toespraken in het kader van de viering van de Dag van de Arbeid kon volgen. Een dag eerder werd nog in een praatprogramma door een vakbondsleider gemeld dat er geen optocht zou zijn dit jaar. “Wij krijgen het niet voor elkaar”. De reden waren nogal vaag, maar aan het eind van het interview was er geen optocht. Verder betreurde hij en velen met hem dat er twee vieringen waren. Een andere vakcentrale had een eigen ding op Bandabou. Al jaren manifesteerd zich onze verdeeldheid op alle fronten.

Weldra bleek dat er geen uitzending was en zelfs Yves Cooper niet streamt op zijn Facebook pagina. Dit is ongetwijfeld een uiting van hoe de economische malaise de media keihard raakt. Enkele dagen eerder maakte de krant Bala (na dertig jaar, volgens mij) niet langer de normale vorm te verschijnen. Vakbond gezinde mensen vonden het ook nog eens terecht dat er niet werd uitgezonden want, zeggen zij, het is altijd hetzelfde. Ik begrijp wat ze bedoelen, maar ben het niet mee eens. Ik vind het een traditioneel moment om te registreren wat de vakbond, werknemers en werklozen denken en voelen. Dat weet ik dus niet dit jaar. En neem nu eens mee dat er sinds de pandemie niet een dergelijke bijeenkomst is geweest.

Wat later verschenen wat foto’s op de sociale media. Het eerste wat opviel was dat de groep kleiner en grijzer is geworden. Ook nu blijkt dat de pandemie het hardst aan is gekomen bij grijs, oud en zwak; een karakterisering van de onze vakbond. Zelfs de jongere leiders zijn nu grijs.

Ik had willen horen hoe de vakbond denkt over de economie, met name de werkloosheid, de armoede, onder andere door de inflatie veroorzaakt onder andere de oorlog in Oekraïne. Hoe men denkt over de oprukkende artificial intelligence en de impact op werk(gelegenheid). En misschien ook iets over de klimaatcrisis en of de raffinaderij nu wel of niet open moet gaan. Een standpunt over corruptie is misschien teveel gevraagd.

En toch was er een duidelijke boodschap. De vakbond is hard getroffen door de diverse crises, met name de pandemie. De vakbond is een oude vermoeide babyboomer die niet te maken heeft met de jongere generatie en de jonge generatie ook niets mee te maken wil hebben.

Toevallig hoor ik in het radioprogramma dat de ambtenarenvakbond feest viert omdat ze 75 jaar oud zijn. Een mooie leeftijd voor een boomer. Men introduceert een nieuwe bestuurder belast met communicatie. Ze is een jonge vrouw. Curaçao is een klein eiland. Dit jong talent voerde 15 jaar terug een foute staking als leerlinge/studente aan de universiteit (Studenten blokkeren universiteit op Curaçao, 2008). Maar dat is niet bijzonder, want wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.

References

Studenten blokkeren universiteit op Curaçao. (2008, oktober 8). www.parool.nl, pp. https://www.parool.nl/nieuws/studenten-blokkeren-universiteit-op-curacao~b4f12e5d/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F.

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page